PREMIÈRE ZATERDAG 10 SEPTEMBER SPOT GRONINGEN  EXIT MACBETH I NOORD NEDERLANDS TONEEL

PREMIÈRE ZATERDAG 10 SEPTEMBER SPOT GRONINGEN  EXIT MACBETH I NOORD NEDERLANDS TONEEL

In EXIT Macbeth komt Macbeth helemaal niet voor. Voor deze versie haalde het Duitse regisseursduo Jana Vetten en Jan-Christoph Gockel de hoofdpersonen – Macbeth, zijn lady en de oorlogszuchtige krijgsheren – uit het beroemde verhaal van Shakespeare. Als het dominante perspectief ruimte maakt voor nieuwe mogelijkheden, welke perspectieven komen er dan naar boven? En wie treden naar voren? Wat gebeurt er als de oorverdovende stem van het archetype van de bloeddorstige alfaman – gedreven door machtswellust, oorlogszucht, en moordende ambities – niet meer de boventoon voert: wie staan er dan op in die stilte? In de montagevoorstelling EXIT Macbeth ontstaat ruimte voor alles wat al aan de rand van het originele verhaal figureerde en pakken dieren, natuur en heksen het podium. EXIT Macbeth is een visuele, fysieke, interdisciplinaire voorstelling met opgezette dierenpoppen en een absurdistische en humoristische twist.

Te zien vanaf 10 september in theaters door heel Nederland.

image
Bien de Moor in een samenspel met een van de unieke poppen van Michael Pietsch © Foto: Martijn Halie

De nieuwste voorstelling van Noord Nederlands Toneel en het Duitse regisseursduo Jana Vetten (1989) en Jan-Christoph Gockel (1982) is een oefening in omdenken, herijken en omwerken. Gockel is een veelgevraagd toneelschrijver en verbonden aan gerenommeerde Duitse gezelschappen. Hij maakt deel uit van de artistieke leiding van de Münchner Kammerspiele. Het is voor het eerst dat een voorstelling van dit regisseursduo te zien is in Nederland.

De regisseurs laten de unieke poppen van maker Michael Pietsch – opgezette dieren – tot leven komen. De dansers en acteurs van het interdisciplinaire NITE-ensemble gaan een subtiel samenspel aan met onder meer een hert, raaf, vos, gier en kameroenschaap (1). Het is de eerste keer dat niet poppenmaker Pietsch zelf, maar de acteurs en dansers zijn creaties tot leven brengen, onder zijn begeleiding. 

“Vetten en Gockel maken interdisciplinair theater van wereldformaat en dat sprak ons echt aan. Hun manier van omdenken en het bevragen van de theatercanon waardoor onderliggende, nog niet vertelde of gehoorde verhaallijnen naar boven komen past bij onze traditie van meerstemmige voorstellingen. Daarom hebben we hun werk naar Nederlandse podia gehaald. Voor het eerst!”, aldus Guy Weizman artistiek leider van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. 

(1) Alle dieren die in de voorstelling acteren, zijn door een natuurlijke of ongelukkige dood gestorven.

imageimage

© Foto: Martijn Halie

Cast

Bien de Moor (acteur), Angela Herenda (danser), Sarah Janneh (acteur), Jésula Toussaint Visser (danser), Rosie Reith (danser) en de dierenpoppen van Michael Pietsch.

Credits

Janna Vetten (regie), Jan-Christoph Gockel (regie), Michael Pietsch (poppen(dieren)-ontwerp en coaching), Janina Brinkmann (decor- en kostuumontwerp), Matthias Grübel (compositie en hoorspel), Will Frikken (lichtontwerp), Thomas Lamers (dramaturgie), Ludy Golstein (regieassistent). 

Tourlijst

Exit Macbeth speelt van donderdag 8 september (try-out) tot zaterdag 3 december in verschillende grote theaters door heel Nederland. De voorstelling gaat op zaterdag 10 september in Groningen in première, de thuishaven van het Noord Nederlands Toneel. Voor de exacte data kijk op nnt.nl.

Over de makers

Jana Vetten (1989) regisseerde onder andere in Mainz, Dortmund, Osnabrück en Noorwegen en is geïnteresseerd in choreografie, performance en bewegingstheater waar collectief aan wordt gewerkt. Jana werkte eerder samen met Jan-Christoph Gockel in Mainz. 

Jan-Christoph Gockel (1982) is een veel gevraagde gerenommeerde Duitse toneelregisseur. In Duitsland staat hij bekend om regies waarbij toneelspel gemend wordt met bewegingschoreografie en poppenmanipulatie. Hij maakte werk voor toneelhuizen in Dresden, Frankfurt, Brussel en Graz. Gockel was vaste regisseur bij Staatstheater Mainz en is nu deel van het artistieke team van het Duitse theaterhuis Münchner Kammerspiele. Zijn werk werd meermaals bekroond in Duitsland en België. Samen met zijn artistieke partner Michael Pietsch leidt hij het gezelschap peaches&rooster waar zij samen voorstellingen maken waarin poppen een belangrijke theatrale rol spelen. 

Michael Pietsch is speler. Samen met Jan-Christoph Gockel richtte hij in 2017 het gezelschap peaches&rooster. Het ensemble maakt politiek theater met toneel, poppenspel, film en theater als interface.  

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.