Première voorstellingen rond en door blinde spelers op 13 november op Paleis Het Loo

Première voorstellingen rond en door blinde spelers op 13 november op Paleis Het Loo

Op 13 november 2022 vindt in Paleis Het Loo de première plaats van een reeks van 14 voorstellingen op 7 locaties rond een zestal blinde spelers. Met de voorstellingen ‘Rimpelingen, het geheim van een hofhouding’ ontdekken de geblinddoekte bezoekers het verhaal van een vergeten groep blinde bedienden die is achtergebleven in het paleis van de koninklijke familie. Het is een project van theatergroep CabBizar-Bosproject in het kader van Koninklijke Veluwe.

De voorstellingen zullen plaatsvinden in zes Gelderse kastelen en theater De Dialoog. Aansluitend volgt een ‘vorstelijke’ maaltijd, bereid door de chef van de locatie en passend bij het verhaal van de voorstelling. Centraal staat het verhaal van een vergeten groep blinde bedienden die is achtergebleven in het paleis van de koninklijke familie. Hun blindheid maakte hen geschikt om in de nabijheid van de familie te verkeren die zich zo schijnbaar ongezien en vrij kon bewegen. Bezoekers ervaren ‘de wereld zonder zicht’ van deze bedienden in een voorstelling met een bijzondere (geluids)installatie. De spelers delen hun verhalen terwijl ze voorbereidingen treffen voor een koninklijk maal.

Over de theatermakers

Monique van Hinte

Theatermaker en initiatiefnemer Monique van Hinte onderzoekt in haar werk de grenzen van de theatrale ervaring en is gefascineerd door wat zich afspeelt net buiten het zicht en de verbeelding die dit oproept. Haar werk is interdisciplinair en vaak context gebonden; ze heeft eerder voorstellingen gemaakt met blinde spelers in binnen- en buitenland.

Marjolein Bierens

Schrijfster van hoorspelen en van toneel Marjolein Bierens verwerkt vaak historisch materiaal in haar teksten. Ze zoekt daarin naar existentiële thema’s die heden en verleden verbinden en thema’s universeel maken. Ze schreef voor dit project het verhaal van ‘Rimpelingen’ waarin ze twee ver uiteenleggende werelden met elkaar verweeft. 

RIMPELINGEN, het Geheim van een Hofhouding is een project van theatergroep CabBizar-Bosproject in het kader van Koninklijke Veluwe. Theatermakers Marjolein Bierens en Monique van Hinte maken samen met zes blinde en slechtziende spelers een locatie voorstelling voor een geblinddoekt publiek. Aansluitend wordt een ‘vorstelijke’ maaltijd geserveerd, bereid door de chef van de locatie. De première is in het Paleis Het Loo en daarna volgen diverse Gelderse kastelen/locaties.

Spelers: Stefan Cleutjens, Ciham Fennich, Renee Korthals Altes, Esther Rollema, Ria van Veldhuizen, Diny Veltmaat.

Team: Marjolein Bierens, Monique van Hinte, Robbert van der Horst, Lianne Bloemen, Arthur Duijzers, Liona Hazeleger, Jennifer Delano, Brunette van Eijseldijk.

Dank aan: Pim Engelsman, Jakob Ponstein en alle vrijwilligers.

Mogelijk gemaakt door: Bartiméus, Gemeente Ermelo, Museum het Pakhuis, Elementa, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten.

Foto Monique van Hinte gemaakt door fotograaf Liona Hazeleger.

Foto Marjolein Bierens gemaakt door fotograaf Friso Keuris.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.