Première van ROOF van Maxine Palit de Jongh en Ada Ozdogan zo 9 juni 2024

Première van ROOF van Maxine Palit de Jongh en Ada Ozdogan zo 9 juni 2024

FOTO:©Anne Claire de Breij

In aanloop naar de jaarlijkse herdenking en viering tijdens Keti Koti (op 1 juli 2024) is in Theater Bellevue vanaf 6 juni de lunchtheatervoorstelling ROOF te zien, een magisch realistische voorstelling over de vragen rondom koloniale roofkunst in Nederland. ROOF gaat op 9 juni in première in Theater Bellevue en speelt tot en met 30 juni van do t/m zo om 12:30 uur.

Het idee en de tekst voor ROOF is van Maxine Palit de Jongh, auteur van VECHT, een veel geprezen voorstelling over de gevolgen van de toeslagenaffaire. Zij werkt voor ROOF samen met regisseur Ada Ozdogan die bij Rast opvallende regies maakte, waaronder Grace en recent The Returned. De voorstelling neemt de kijkers mee vanuit de perspectieven van een gestolen artefact en een curator, gespeeld door actrices Bo Bojoh en Tara Hetharia.

ROOF, een dialoog tussen een gestolen stem achter glas en een curator. 

Curator Sunny bereidt een tentoonstelling voor rondom het thema koloniaal erfgoed. In de zaal worden de eerste werken neergezet, wanneer er een aanwezigheid spreekt: het gestolen kunstwerk, werkmetstem, dat centraal staat. 

Wat betekent het om eeuwenlang op een plek te zijn waar je niet voor gekozen hebt en er niemand is die naar je luistert? De twee ontmoeten elkaar: het kunstwerk dat jarenlang in een depot stond opgeslagen en de jonge curator die het aan de mensen toont.

Sunny en werkmetstem leren elkaars verhalen kennen, elkaars geheimen, elkaars wensen, werkmetstem bevraagt Sunny en het museum. Ze vinden elkaar in hun vragen over hun verleden en herkomst: wat betekent wortelen en ontworteld zijn. Kan je opnieuw wortelen en kan dat binnen een instituut dat kunst bewaart achter glas waar het niet kan ademen?

concept & tekst Maxine Palit de Jongh
regie Ada Ozdogan
spel Bo Bojoh en Tara Hetharia
decor Morgana Machado Marques
techniek Ray Vaessen
kostuum Alexandra Vilcov
dramaturgie Mathieu Négathe
muziek/geluidsontwerp Marijn Brussaard en Boudewijn Scholten

ROOF is een coproductie van Theater Bellevue en Likeminds en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Amsterdam, Ministerie van OCW. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.