Première ‘Pineas, waar ben je?’ vrijdag 1 december in Podium Mozaïek

Première ‘Pineas, waar ben je?’ vrijdag 1 december in Podium Mozaïek

FOTO:©Marion Visser

Vrijdag 1 december gaat de voorstelling Pineas, waar ben je? van Theatergroep Bagage in première in Podium Mozaïek, Amsterdam. Het vertrekpunt van deze voorstelling is de bijzondere vriendschap tussen twee jongens in Manokwari, West-Papoea; Fako Kluiving uit Amsterdam en Pineas uit Manokwari. Wanneer theatermaker Kluiving 60 jaar later zijn herinneringen reconstrueert en op zoek gaat naar deze oude vriend Pineas, komt er in ontmoeting met maker- performer Frank Irving (Nederlands-Papoea) een pijnlijke geschiedenis boven water. Bij de voorstelling hoort een nagesprek en meereizende tentoonstelling met werk van kunstenaar Richard Kofi. Op de première biedt Podium Mozaïek haar bezoekers een speciale inleiding van Nico Jouwe aan, journalist en zoon van oud-Papoea leider Nicolaas Jouwe. 

Over de voorstelling
Pineas, waar ben je? is naar een idee van theatermaker Fako Kluiving. Hij gaat uit van zijn jeugdervaringen in West-Papoea en zijn volwassen zoektocht naar antwoorden. In de voorstelling deelt hij zijn diepgewortelde verlangen om zijn jeugdvriend weer te ontmoeten met maker-performer Frank Irving, die op zijn beurt het script én Kluiving bevraagt. Mooie herinneringen beginnen te barsten wanneer blinde vlekken en persoonlijke verhalen met betrekking tot de geschiedenis van West-Papoea ter tafel komen. Een confrontatie met een nooit verkregen onafhankelijkheid en de pijnlijke schaduwkant van het koloniale verleden lijkt onontkoombaar en onuitwisbaar. Het zijn zaken die in de dialoog blijven wringen en de verworden bagage die wij meedragen blootleggen. De acteurs spelen naast een versie van zichzelf ook hun vaders. De één is geoloog, de ander een verdreven Papoea strijder, die sinds de machtsovername door Indonesië in Nederland woont, in een museum werkt en strijdt voor een vrij West-Papoea. 

Contextprogramma première Pineas, waar ben je? in Podium Mozaïek

Op de première vindt voorafgaand aan de voorstelling een college plaats. Nico Jouwe, journalist en zoon van oud-Papoea leider Nicolaas Jouwe, biedt in deze lezing duiding en (historisch) context over de relatie tussen Nieuw-Guinea, Nederland en Indonesië. Na de voorstelling volgt een nagesprek met Hank van Bosstraten (curator theater & dans en zelf tweede generatie West-Papoea) met het publiek, Nico Jouwe, Raki Ap (pleitbezorger voor de Papoea gemeenschap) en spelers Fako Kluiving en Frank Irving over de voorstelling en de huidige situatie in West-Papoea. Bij de voorstelling hoort een meereizende expositie door kunstenaar Richard Kofi. Kofi ontwierp speciaal voor de expositie een vlag en heeft – geïnspireerd op de archeologische verzameling van Kluiving’s vader – opvallende collages gemaakt. Deze collages brengen het persoonlijke archief tot leven en onthullen de complexe dynamiek van koloniale relaties. 

Het programma wordt feestelijk afgesloten met een afterparty met dj Teddy Talapessy. 

1 december, een bijzondere datum Hari Bendera
De première van Pineas, waar ben je? valt op Hari Bendera, de onafhankelijkheidsdag, ook wel vlaggendag genoemd. Op 1 december 1961 werd de Morgenster voor het eerst officieel als landsvlag van West- Papoea, zoals de Papoea’s hun land noemen, gehesen voor het parlementsgebouw in Hollandia. De vlaghijsing vormde de erkenning van het recht op zelfbeschikking van de Papoea’s. De vlag symboliseert de eenheid en eigen identiteit van de Papoea’s en staat sinds de Indonesische overname voor het streven naar onafhankelijkheid. Op het hijsen van de Morgenster staan in Indonesie gevangenisstraffen tot 15 jaar. Op 1 december vinden in West-Papoea veelvuldig demonstraties plaats waarbij hardhandig wordt ingegrepen door leger en politie.

Een inclusief maakproces & samenwerking.
Kluiving en Irving schreven en maakten de voorstelling samen. Hierin zijn zij bijgestaan door eindregisseur Paul Knieriem. Robinson Jouwe componeerde de muziek.

Gedeelde geschiedenis
Het koloniale verleden van Nederland en de doorwerkende impact hiervan krijgt de afgelopen jaren meer en meer aandacht. Naast Suriname en de Caraïben, wordt de stem vanuit West-Papoea en Indonesië steeds sterker. Deze voorstelling is een aanzet om de stem van de Papoea-gemeenschap te versterken en de gedeelde geschiedenis te bevragen tussen West-Papoea, Nederland en Indonesië. Onderwerpen als kolonialisme, kapitalisme, racisme en ecocide worden daarbij niet uit de weg gegaan.

Stichting Theatergroep Bagage 
Stichting Theatergroep Bagage (TG Bagage) is eind 2022 opgericht door Fako Kluiving om persoonlijke verhalen en geschiedenis over de invloed van het verleden in de voormalige Nederlandse koloniën op het leven van mensen in onze huidige tijd vorm te geven. Elk project brengt makers, performers en medewerkers samen door hun gedeelde bagage en verwantschap

CREDITS
Spel en concept: Frank Irving en Fako Kluiving 
Regie, concept: Paul Knieriem 
Muziekcompositie: Robinson Jouwe 
Lichtontwerp en techniek: Coen Jongsma 
Productie: Fako Kluiving / Stichting TG Bagage
Nagesprek: Julia Jouwe, Raki Ap, Anne Linn Machielsen, Fadjar Korwa
Publiciteitsbeeld: Marion Visser
Ontwikkeling tentoonstelling: Richard Kofi
Publiciteit: Claudia Ruiz
Pers: Myrddin Baars
Zakelijke leiding TG Bagage: Karin van den Berg
Bestuur TG Bagage: Urias Boerleider, Inge Koks en Peter Lanting

Met dank aan: Podium Mozaïek, Bijlmer Parktheater, Booi Kluiving, Henrike van Engelenburg, Jurre Smulders, Karin van den Berg, Lena van de Ven, Nico Jouwe, René Oey, Wieke van Rosmalen, Willem van Rinsum, 

Subsidiënten: Fonds21, Prins Bernard Cultuurfonds, vfonds

Informatie en speellijst: 
Website: www.tgbagage.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.