Première House of Strength tijdens CaDance Festival

Première House of Strength tijdens CaDance Festival

Op 28 en 29 mei 2023 gaat House of Strength, de nieuwste voorstelling van choreografe Roshanak Morrowatian en haar dansgezelschap Rover, in première in Korzo Den Haag als onderdeel van het CaDance Festival. House of Strength is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin de veelzijdigheid van de mens wordt gevierd. Een oeroud ritueel, dat oorspronkelijk uit Perzië komt, wordt getransformeerd tot hedendaagse inclusieve dans die de kracht van het collectief viert.

Traditioneel wordt Varzesh-e bastani (‘oude/traditionele sport’) of Varzesh-e Pahlevani (‘heldensport’) in Iran uitgevoerd in een arena in de Zurkhaneh, wat letterlijk ‘Huis van kracht’ betekent. Het doel van het ritueel is om een beter mens te worden door een combinatie van krachttraining, spiritualiteit, poëzie en muziek. Alleen mannen beoefenen het in het openbaar.

Mede ingegeven door de huidige strijd in Iran, wil Roshanak Morrowatian de disbalans tussen man en vrouw en het wegschrijven van andere genders herstellen. In House of Strength transformeren dan ook vijf zeer diverse performers de eenzijdige traditie tot een opzwepende expressie van verbondenheid en inclusie. In harmonie moedigen dansers Sjaan Flikweert, Djahan Manuela Mazhari Perez, Reza Mirabi, Deion Simon en Vainergill Thurnim elkaar aan in wie zij zijn en vieren tegelijkertijd de kracht van het collectief.

Over Roshanak Morrowatian 

De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) en haar dansgezelschap Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in haar choreografieën de hoofdrol. Morrowatian behaalde haar bachelor en master in dans aan de Folkwang Universiteit in Essen (D) en danste in stukken van o.a. Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Marina Abramović, Alexis Blake en Joost Vrouenraets. Als choreografe brak ze door met Polished (2019), waarvoor ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs 2020 won. In 2020 ontving Morrowatian ook de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Vanaf 2023 is zij artist in residence bij ICK Dans Amsterdam/Artist Space en Parkstad Limburg Theaters (PLT) en maakt ze deel uit van de ‘Nieuwe makers Regeling’ van het Fonds Podiumkunsten. In dit tweejarig traject wordt zij ondersteund door ICK, Korzo, VIA ZUID, PLT en DOX.

Première House of Strength

Wanneer: 28 en 29 mei 2023

Tijd: 19.30-20.30 uur

Adres: Korzo, Prinsestraat 42 in Den Haag

Tickets: https://korzo.nl/nl/cadance-festival/programma/house-of-strength/2023-05-28-19-30/

FOTO:©Afagh Morrowatian

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.