PREMIERE HANNA VAN HENDRIK

Koeien, acteurs, motoren en ballerina’s schitteren in groots theaterspektakel

316596 hvh banner 970x250 v2 c46e21 large 1559815792

Twente, 8 juni 2019

Vandaag is de voorstelling Hanna van Hendrik in première gegaan. Een voorstelling die begon als een droom en vanavond werkelijkheid is geworden op Vliegbasis Twenthe. Acteurs, muzikanten, koor, ballerina’s, motorclub én koeien namen het publiek mee door het leven van Hanna.

In Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen onderdeel van het leven van boerin Hanna en haar familie. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Het zijn de tumultueuze jaren zeventig, overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd. Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in opstand. Hun protest in 1971 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis.

Door het naderende afscheid van de boerderij komt het verleden van Hanna tot leven. We zijn getuige op haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik, gespeeld door Huub Stapel. We schuiven aan in de boerderij waar de kinderen worden geboren en nieuwe landbouwmachines worden gekocht. We zitten vooraan als Hanna wordt benoemd tot woordvoerster voor de protesterende boeren. We delen Hanna’s verdriet als haar grote liefde Hendrik verongelukt en lopen mee achter de kist. En we staan naast haar als ze uiteindelijk de boerderij moet verkopen en de koeien in veewagens worden geladen en uit het zicht verdwijnen. Een afscheid dat niemand onberoerd laat, maar ook een nieuw begin is.

Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, geboren en opgegroeid in Twente. Al jarenlang droomde ze ervan om een ode aan haar jeugd, familie en het boerenleven te maken. De voorstelling is dan ook een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap in de radicale omwentelingen van de jaren zeventig. Een familiekroniek over vrees voor verandering, hechte familiebanden, liefde en bevrijding, verteld in Twents dialect en Nederlands.

Hanna van Hendrik is t/m 21 juli 2019. Met Johanna ter Steege en Huub Stapel als Hanna en Hendrik, regie is in handen van Liesbeth Coltof, script is geschreven door Bouke Oldenhof en muziek wordt uitgevoerd door Her Majesty.

Kaartverkoop exclusief via https://www.hannavanhendrik.nl/

FOTO: Ben van Duin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.