Première Geen oog dicht (8+) van veelbelovend Utrechts gezelschap Studio Figur 

Première Geen oog dicht (8+) van veelbelovend Utrechts gezelschap Studio Figur 

Studio Figur brengt de multidisciplinaire voorstelling Geen oog dicht (8+) op de planken. Hiermee maakt het gezelschap op innemende wijze een actueel thema bij jongeren en kinderen voelbaar: onrust die je kan voelen door de nieuwsberichten die je ziet in de media. Het jonge, veelbelovende duo bestaande uit Noufri Bachdim (regie) en Pluck Venema (poppen en spel) is het gezicht van een jonge generatie figuren- en poppentheater en gooit momenteel hoge ogen in het jeugdtheaterlandschap. Geen oog dicht combineert een voorstelling vol poppentheater, film en speciaal gecomponeerde muziek met een vierdelige beeldende installatie waarbij kinderen zelf op ontdekkingstocht gaan.

Op 26 februari 2023 is de première in Theater Kikker in hun thuisstad Utrecht. Tot en met 30 april 2023 is deze language no problem voorstelling te zien in de Nederlandse theaters.

Geen oog dicht – de voorstelling
In de voorstelling volgen we de achtjarige Maia. Ze leest veel, speelt games en houdt van films. Verhalen zijn spannend, maar lopen bijna altijd goed af. Hoe meer verhalen ze leest, hoe meer ze zich afvraagt of dat in de grotemensenwereld ook zo is en hoe enger de echte wereld soms lijkt. Maia heeft altijd Ótti naast zich die met haar groeiende onrust steeds van vorm verandert. Het publiek volgt hun vriendschap en wordt met poppentheater, live film en muziek meegenomen in een beeldende, dromerige beleving over onderbelichte emoties.

Naast het bezoeken van de voorstelling gaan de kinderen zelf op een spannend avontuur in de Zolderzoektocht. In dit bijbehorende contextprogramma, bestaande uit vier interactieve installaties, ontdekken ze de wereld zoals Maia die ziet.

Studio Figur – Het Utrechtse gezelschap in het vizier van het theaterlandschap

Het Utrechtse Studio Figur is opgericht in 2018 met als missie een nieuw geluid aan te dragen binnen het Nederlandse figurentheater. Dit doen zij middels voorstellingen waarin de gevoelswereld van het publiek wordt aangesproken. Naast hun specialisatie in poppen-/figurentheater kenmerkt hun werk zich door een diversiteit aan visuele middelen.

Het gezelschap kende een vliegende start en gooit al sinds het begin hoge ogen in theaterland. Hun werk werd kort na de oprichting opgepikt door o.a. Likeminds, ROSE stories, Feikes Huis en Holland Opera. De voorstelling SSST! (2+) werd door verschillende theaters geselecteerd als hoogtepunt van het seizoen 2019/2020. In de Staat van het Jeugdtheater 2021 werd Studio Figur genoemd als heel veelbelovend. In 2019 werd het gezelschap voor de voorstelling Held (6+) genomineerd voor Ruth van der Steenhovenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge of beginnende poppenspelersvan De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Vanwege hun prachtige ontwikkeling op het gebied van poppen- en objecttheater wonnen in september 2022 de prijs ook!

Vanaf 2023 zit het gezelschap ook in de tweejarige regeling van de Gemeente Utrecht die herkent dat hun plannen een aanvulling vormen op het bestaande cultuuraanbod in de stad. Het is absoluut hét duo om naar uit te kijken en te volgen.

Achtergrond
Geen oog dicht is een toegankelijke live-cinema voorstelling over het gevoel van onrust met een speciale rol voor media, wat vooral bij jongeren en ook kinderen zeer actueel is. De voorstelling laat volwassenen alsook kinderen op een invoelende manier stilstaan bij het effect van media. In de voorstelling vol verwondering wordt onrust op het toneel in beeld gebracht als een welwillende en eigenwijze figuur, Ótti, die ons tegelijkertijd beschermt en beperkt.

Het personage Ótti is ontstaan vanuit een onderzoek naar hoe verschillende culturen angst vastleggen en verbeelden in figuren. Vanuit dat idee is poppenmaker Pluck Venema aan de slag gegaan. Zoals onze gevoelens veranderen in intensiteit, zo neemt ook Ótti steeds andere vormen aan.

De middagvullende voorstelling is een uitwerking van de kortere versie Ótti die in 2021 op festival Over het IJ werd gepresenteerd. Net als bij Ótti werken Noufri Bachdim en Pluck Venema voor de multidisciplinaire voorstelling Geen oog dicht met een team creatives dat goed ingespeeld is op hun werk. Bouwer Yannick Verweij ontwikkelt een modulair decor dat film sur scène mogelijk maakt. Componist Sebastiaan Bax maakt nieuwe composities die de warmte van de voorstelling in klank omzet. Charlie Feld en Lester Kamstra tekenen voor de cinematografie. De cast bestaat naast Pluck Venema uit Lieke Witteveen, Ruta van Hoof en Sarah Sahertian. De ontwikkeling van het contextprogramma De Zolderzoektocht is in handen van Noortje Sander en Lenke Duijvendak.

De voorstelling wordt gemaakt onder de vleugels van STIP theaterproducties dat al ruim 35 jaar het impresariaat voor kwalitatief jeugdtheater is. In de producententak van STIP krijgen jonge makers de gelegenheid om zelfstandig een voorstelling te maken. 


Tournee
Op zondag 26 februari 2023 gaat de voorstelling in première als opening van het Lente-uitjes festival in Theater Kikker in hun thuisstad Utrecht en gaat daarna op tournee door het land. De laatst publieke voorstelling is in Schuur in Haarlem op 30 april 2023. Daarna zijn er nog een aantal besloten schoolvoorstellingen t/m 30 april. Bekijk de speellijst op: https://stipproducties.nl/geenoogdicht/

Credits Geen oog dicht

Regie Noufri Bachdim | Poppen Pluck Venema | Spel Pluck Venema, Lieke Witteveen, Ruta van Hoof en Sarah Sahertian | Regieassistent Elena Migo | Dramaturgie Aukje Verhoog | Compositie Sebastiaan Bax | Decor en lichtontwerp Yannick Verweij | Cinematografie Lester Kamstra & Charlie Feld | Kostuum Vita Coenen | Installatie Noortje Sanders | Film installatie Lenke Duijvendak

FOTO:©Benning & Gladkova

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.