Première Fortune – Club Guy & Roni + Navdhara India Dance Theatre + Slagwerk Den Haag.  Zaterdag 8 oktober 2022, SPOT Stadsschouwburg Groningen

Première Fortune – Club Guy & Roni + Navdhara India Dance Theatre + Slagwerk Den Haag.  Zaterdag 8 oktober 2022, SPOT Stadsschouwburg Groningen

In de serie The Human Odyssey – gestart in 2016 – verkent Club Guy & Roni, samen met artistieke partners van over de hele wereld, de universele menselijke emoties. Hoe bepalen deze grote gevoelens ons leven? Hoe wordt daar vanuit verschillende perspectieven, culturen en levensomstandigheden naar gekeken. Na Happiness, Phobia, Freiheit, LOVE en Freedom is het nu de beurt aan Fortune: een dansvoorstelling in samenwerking met het Indiase Navdhara India Dance Theatre en vaste partner Slagwerk Den Haag. 

In een meerstemmig palet gaan choreografen Roni Haver, Guy Weizman, Ashley Lobo, de dansers van het NITE-ensemble, van Navdhara en de muzikanten, ieder op hun eigen manier op zoek naar de betekenis van het wonderlijke geschenk van het leven. De voorstelling voelt aan als een road movie door India, waarin de ‘wonder of life‘ wordt uitgebeeld door een aaneenschakeling van beelden, indrukken en momenten drijvend op klanken uit India.

Vanuit een fascinatie met de vergankelijke aard van de natuur waarbij nooit iets vaststaat of ooit af is, is de dansvoorstelling Fortune ontstaan. De universele wet van verandering is dat niets hetzelfde blijft. Onze keurig geasfalteerde wegen, onze schone huizen, al ons verdiende bezit, ons lief maar ook al ons leed, is eindig. Dit klinkt misschien eng, maar wellicht zit in deze eindigheid juist datgene wat het leven zo mooi maakt.

Roni Haver: “Het is complex om je blikveld te verruimen. Dus vonden we het een goed idee om contact te zoeken met verschillende culturen. Het is niet genoeg om erover te lezen, het is essentieel om jezelf in een andere realiteit te plaatsen. We hebben in Marokko gewerkt en in Mexico en nu zijn we in India geweest. Het is heel interessant om het concept fortune te onderzoeken, vanuit zowel ons eurocentrische als het Indiase perspectief.” 

Soundscape India

Fortune’s muziek is geïnspireerd op het dynamische en (kleur)rijke India. De slagwerkers van Slagwerk Den Haag bespelen Indiase instrumenten zoals de sarod en de tabla. Via een open call zijn Indiase componisten uitgenodigd hun muziek in te sturen. Onder ander met deze tracks en soundbites uit Dharavi – een van de grootste sloppenwijken van Mumbai – is de muziek voor de voorstelling gecomponeerd.

Slow motion reuzenmobiel, aarde en klei 

De dansers en muzikanten bewegen tegen de achtergrond van een metershoog decor van Club’s vaste ontwerper Ascon de Nijs: een traag bewegend reuzenmobiel samengesteld uit een veelheid aan verschillende tweedehands objecten gedrenkt in aarde die een nieuwe bestemming kregen in de voorstelling. De kostuums zijn ontwerpen van MAISON de FAUX, al jaren de kostuumontwerpers van NITE, zij (her)gebruikten enkel materiaal afkomstig uit het kostuumdepot.

Groningse première, landelijke tour 

Op zaterdag 8 oktober gaat Fortune op het podium van de Groningse stadsschouwburg in première, de thuishaven van Club Guy & Roni. Daarna is de voorstelling op verschillende grote podia in Nederland te zien tot en met 22 december 2022. Kijk voor meer informatie op clubguyandroni.nl.

CREDITS 

De choreografie van de voorstelling is ontstaan door een samenwerking tussen: Roni Haver, Guy Weizman, Ashley Lobo en alle dansers. 

Dansers Club Guy & Roni: Adam Peterson, Camilo Chapela, Eliana Stragapede, Igor Podsiadly, Wilchaan Roy Cantu. Navdhara India Dance Theatre: Chetan Solanki, Razul Gautam, Urvil Shah.

De muziek in de voorstelling is ontstaan door een samenwerking tussen: Pépé Garcia, Brendan Faegre, Martijn Baaijens, Jochem Braat, Niels Meliefste, Tarang Poddar. 

Slagwerk Den Haag: Martijn Baaijens (sarod, gitaar), Jochem Braat (toetsen, stem) Niels Meliefste (slagwerk, stem), Tarang Poddar (tabla, slagwerk, stem). 

Muzikaal leider: Pépé Garcia. 

Tracks en soundbites: Assin Khan Langa, Dhyanjyoti Borah, INCEPTOR, Sawai Khan. 

Decor: Ascon de Nijs. 

Kostuums: MAISON de FAUX. 

Lichtontwerp: Maarten van Rossem. 

Geluidsontwerp: Peter Zwart 

Dramaturgie: Robbert van Heuven.

FOTO: ©Martijn Halie

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.