Premiere bekroond en controversieël toneelstuk ‘Finist de prachtvalk’

Premiere bekroond en controversieël toneelstuk ‘Finist de prachtvalk’

FOTO:©De Balie

AMSTERDAM – In De Balie wordt 27 juni het verboden theaterstuk ‘Finist de prachtvalk’ uit Rusland voorgedragen. De Russische makers van het stuk zitten sinds vorig jaar gevangen. Zij werden beschuldigd van het verheerlijken van de Islamitische Staat en het goedpraten van terrorisme, omdat hun toneelstuk de perspectieven van Russische IS-vrouwen laat zien.

In deze bekroonde voorstelling combineren regisseuse Zhenya Berkovich en scenarioschrijver Svetlana Petriichuks de verhalen van honderden echte Russische IS-bruiden met een klassiek Russisch sprookje. Het vertelt over vrouwen die zich tot de Islam bekeerden, lange afstandsrelaties begonnen met geradicaliseerde moslims en naar Syrië afreisden. Deze IS-bruiden werden bij hun terugkeer naar Rusland veroordeeld en gevangengezet voor terrorisme. Drie jaar na de première, nadat de makers zich hadden uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne, werden Berkovich en Petriichuks gearresteerd om de inhoud van hun stuk. Er is zeven jaar cel tegen hen geëist. 

27 juni leest de Balie deze voorstelling in de nieuwe Nederlandse vertaling van Nina Targan Mouravi. Na het toneelstuk is er een gesprek over de rol van radicale Islam in Rusland. De middag wordt afgesloten door het muziekstuk De Profundis, gebaseerd op de tekst van Oscar Wilde. Via deze weg vragen concertpianist Maria Nemtsova en saxofonist Vitaly Vatulya aandacht voor de voortdurende gevangenschap van de makers van dit toneelstuk.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.