‘Audiodescriptie geeft stukje zicht bij theatervoorstellingen’

‘Audiodescriptie geeft stukje zicht bij theatervoorstellingen’

Tekst: Jessica Uijttewaal/Foto’s: Mariele Hoexum

Woensdag 6 juli 2022 was een bijzondere dag in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Bij de musical Aladdin werd Earcatch-theaterapp gelanceerd. Earcatch is op zich niet nieuw, maar wel voor in het theater. Met behulp van de app worden films, televisieseries en nu dus ook theatervoorstellingen beter te volgen voor mensen met een visuele handicap door middel van audiodescriptie (beeldbeschrijving). De Earcatch-app is ontwikkeld door Soundfocus in samenwerking met Bartiméus Fonds. Voor mensen met een visuele beperking is het volgen van een film of televisieprogramma vaak lastig, omdat er toch dingen gemist worden, zoals een belangrijke aanwijzing in een verhaal of een spannend moment. De Earcatch-app maakt door middel van audiodescriptie deze dingen toegankelijker. Dingen die niet te horen zijn, worden verteld via de app die tegelijk meeloopt met de film of het programma. Voor een theatervoorstelling kwamen daar nieuwe uitdagingen bij, aangezien een voorstelling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een film, niet altijd hetzelfde verloopt. Maar daar is iets op gevonden en nu is het dan ook mogelijk in het theater, sinds nu bij de theatervoorstellingen Disney’s Alladin, Tina – de Tina Turner musical en 14 – het theaterspektakel over Johan Cruijff.

Zoals gezegd bestond de Earcatch-app al, maar de weg naar het theater is ook al even bezig. Het begon begin 2017 met een gesprek tussen Mereijn van der Heijden van Soundfocus en Joeke van der Mei van Bartiméus Fonds. Toen Joeke vlak daarna Erik van de Ven van AFAS Foundation sprak, werd het zaadje geplant. Een paar maanden later, 5 juli 2017, stonden ze op het podium bij de AFAS Foundation om hun pitch te doen. Hierbij was ook Marjolein betrokken, zij was slechtziend, maar sinds zeven jaar is zij blind. Met haar bevlogen verhaal en haar ervaring over hoe de Earcatch-app haar weer een stukje zicht terug gaf, blies ze de jury omver en al snel werd duidelijk dat de AFAS Foundation bij wilde dragen aan dit mooie initiatief. In samenwerking met Stage Entertainment is de app verder ontwikkeld om deze geschikt te maken voor het theater. Stage Entertainment hoopt de app ook door te kunnen zetten bij hun voorstellingen in andere landen, zodat theater toegankelijker wordt voor mensen met een visuele beperking.

Deze middag konden we de app ook direct testen in het theater bij de voorstelling Aladdin. Zelf ben ik niet slechtziend, dus ik kan niet volledig ervaren hoe het is, maar ik vond het heel bijzonder. Je wordt je er ineens van bewust hoeveel dingen je niet hoort, maar alleen ziet, daar sta je eigenlijk nooit bij stil. In de app worden dingen die je niet hoort, zoals hoe de kleding eruitziet, maar soms ook een gebaar van iemand en allerlei andere visuele zaken, verteld via de app. Ik kan me voorstellen dat dit veel toevoegt voor iemand die slechtziend of blind is. Naast het ervaren van hoe mooi deze app is, bracht deze middag ook een stukje bewustwording van hoeveel impact het heeft, wanneer je dingen niet (goed) ziet. Wat fijn dat iets als een theatervoorstelling op deze manier toegankelijker wordt en meer mensen hier optimaal van kunnen genieten. Dankzij Earcatch-theater komt er weer een stukje zicht bij voor mensen met een visuele beperking en kunnen zijn samen met hun gezin, vrienden en familie genieten van deze theatervoorstellingen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.