Podiumkunst en wetenschap gaan hand in hand in Delft

Podiumkunst en wetenschap gaan hand in hand in Delft

FOTO:©Jurjen Bolsenbroek.

Tijdens de 13e festivaleditie van Delft Fringe Festival (28 mei – 9 juni) werkt het podiumkunstenfestival volop samen met de TU Delft. Zo danst een groep studenten van de TU dit jaar op 31 mei op het festival in de Delftse Sigarenfabriek. Daarnaast worden er in samenwerking met Studium Generale en TUGreen gesprekken gevoerd tussen wetenschappers, studenten en het festivalpubliek over greenwashing en immigratie, naar aanleiding van voorstellingen die op het festival staan.

Roel Beeftink-Funcken, directeur Delft Fringe Festival: “We zijn ontzettend blij met deze bijzondere samenwerking. Hiermee voegen we de relatie tussen cultuur en techniek toe aan ons festival. Daarnaast vinden we het belangrijk om de verbinding tussen de historische binnenstad en de TU Campus, beide iconische aspecten van Delft, duurzaam te versterken.” Donderdag 30 mei – Studium Generale: dans en immigratie Studium Generale organiseert op donderdagavond 30 mei een verdiepingsprogramma. Het startpunt van het gesprek is de voorstelling Iraqi bodies van dansmaker Liza Sulaiman in de stadsboerderij aan het Rietveld, over immigratie en identiteit, die je voorafgaand aan dit gesprek kunt bekijken. In gesprek met Liza en een wetenschapper duiken we in de vraag: Wat is er nodig om je ergens thuis te voelen? Donderdag 30 mei – TUGreen: poëzie en greenwashing Ook de voorstelling Rite van wat was van dansmaker Margarida Constantino over greenwashing door bedrijven vormt dit jaar de basis voor een verdiepend gesprek. Studenten van TUGreen organiseren samen met Studium Generale een bijeenkomst na de voorstelling in de Hortus Botanicus, waarin via poëzie en gesprek wordt besproken hoe kunst een stimulans kan zijn voor emoties rondom klimaat. Vrijdag 31 mei – Voorstelling studenten X Collab: The Journey

Dit studiejaar volgden zes studenten een cursus moderne dans bij X TU Delft, waar studenten zich kunnen ontwikkelen op het gebied van sport, spel, kunst, ambachten, reflectie en lifestyle. Choreograaf Neil Dolan maakte met hen de voorstelling The Journey, waarin ze laten zien dat zelfs in de donkerste tijden er altijd licht te vinden is. De laatste dansvoorstellingen van hun tour vinden plaats op 31 mei op het Delft Fringe Festival in de Sigarenfabriek aan de Brabantse Turfmarkt. Roze Konijn Een samenwerking tussen de TU Delft en Delft Fringe Festival is niet nieuw. Sinds 2021 staat er midden op de Markt tijdens het festival een 7 meter hoog roze konijn. Dit is het festivalpaviljoen, dat ontworpen en gemaakt is door studenten van de faculteit Bouwkunde. Nog een illustratie hoe cultuur en wetenschap elkaar kunnen versterken. Van 28 mei tot juni is het konijn weer op de Markt te vinden voor informatie en ticketverkoop.
Over Delft Fringe Festival Stichting Delft Fringe Festival organiseert een jaarlijks podiumkunstenfestival en aanvullende jaarprogrammering om jonge makers en publiek bij elkaar te brengen op onverwachte locaties door de stad Delft als podium te gebruiken. Het Delft Fringe Festival beoogt hiermee de makers te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling, bestaand én nieuw theaterpubliek een unieke culturele ervaring te bieden en het culturele aanbod in de stad Delft te verbreden en verbeteren. De dertiende editie van het festival vindt plaats tussen dinsdag 28 mei en zondag 9 juni 2024. Het complete programma is te vinden op www.delftfringefestival.nl.

Overzicht programma’s
Studium Generale: dans en immigratie
Datum: Donderdag 30 mei Tijd: 20.30 t/m 21.30 uur Taal: de bijeenkomst vindt plaats in het Engels.Locatie: Stadsboerderij Rietveld, Rietveld 220 2611 LR Delft Tickets: Gratis toegang. Wil je verzekerd zijn van een plek? Reserveer dan een ticket (gratis)Voorafgaande voorstelling: Iraqi Bodies van Liza Sulaiman, 20.00 t/m 20.30 uur, ticket (€ 8,50 / € 7,50 voor studenten en iedereen jonger dan 30 jaar)

GreenTU: poëzie en greenwashing
Datum: Donderdag 30 mei Tijd: 19.30 t/m 20.30 uur Taal: de bijeenkomst vindt plaats in het Engels.Locatie: Hortus Botanicus, Poortlandplein 6, 2628 BM, Delft Tickets: Gratis toegang. Wil je verzekerd zijn van een plek? Reserveer dan een ticket.

X TU Delft: The Journey (X Collab)
Datum: Vrijdag 31 mei Tijd: 20.00 t/m 20.30 uur en 22.00 t/m 22.30 uur Locatie: Sigarenfabriek, Koornmarkt 48 2611 EH Delft Tickets: € 8,50 / € 7,50 voor studenten en iedereen jonger dan 30 jaar Voorafgaande voorstelling: Rite van wat was van Margarida Constantino, 19.00 t/m 19.30 uur, ticket (€ 8,50 / € 7,50 voor studenten en iedereen jonger dan 30 jaar)

Openingstijden Festivalpaviljoen op de Markt
Woensdag 14.00 t/m 18.00 uur Donderdag 14.00 t/m 22.00 uur Vrijdag 14.00 t/m 22.00 uur Zaterdag 11.00 t/m 22.00 uur Zondag 11.00 t/m 16.00 uur

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.