Podiumkids start online platform ‘Podiumkids Thuis’

Podiumkids start online platform ‘Podiumkids Thuis’

Gebundeld aanbod van registraties van diverse landelijke jeugdgezelschappen
Vanaf de kerstvakantie, vrijdag 18 december 2020,start Podiumkids met een online platform dat het aanbod van digitale registraties van diverse professionele jeugdgezelschappen bundelt. Op ‘Podiumkids Thuis’ kunnen familievoorstellingen vanaf verschillende leeftijden on demand thuis worden bekeken.

Podiumkids Thuis is een initiatief van Podiumkids, een collectief van 26 gezelschappen die theater-, muziek-en dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Podiumkids wil jeugdtheater onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Sonja Rinkel, projectcoördinator van Podiumkids, ziet het nieuwe online platform als een waardevolle aanvulling. “Met Podiumkids Thuis brengen we kwalitatief jeugdtheater nóg dichter bij mensen thuis en bereiken we juist in deze tijden meer publiek dan we in het theater zouden kunnen.Het feit dat zoveel jeugdgezelschappen bereid zijn hun aanbod te bundelen op één platform is uniek.Dat we nu ook weer in een landelijke lockdown zitten, hadden we niet voorzien, maar maakt de timing nog urgenter.”
Versnelling door corona
Bij veel theatergezelschappen is het online aanbod door de steeds veranderende maatregelen rond het corona-virus in een stroomversnelling gekomen. “Ook bij jeugdgezelschappen was men voorheen huiverig voor het delen van registraties of livestreams van voorstellingen. Onze slogan is niet voor niets ‘live is leuker’,”aldus Rinkel. “Maar nu voorstellingen vaak gecanceld worden of met veel minder publiek moeten worden gespeeld, is online een interessante manier om toch een verbinding te maken met publiek. We hopen ook nieuw publiek aan te spreken met dit digitale aanbod. Voor sommige mensen is de drempel naar het theater misschien nog hoog, maar als ze thuis kunnen ervaren dat ze samen met hun kinderen genieten van een voorstelling, staan ze straks misschien wel open voor de live-ervaring.”
Groeiend platform
Podiumkids Thuis start vanaf de kerstvakantie met een eerste aanbod van 13gezelschappen. De voorstellingen worden aangeboden voor een prijs van € 2,99. De komende maanden wordt dit aanbod verder uitgebreid. “Behalve technische uitdagingen merken we ook dat het maken van afspraken overde rechten veel tijd vraagt,” vertelt Rinkel. “Met deze eerste verzameling voorstellingen hebben we een mooi en rijk aanbod voor deze vakantieperiode, zodat gezinnen die nu toch veel meer thuis moeten blijven hiervan kunnen genieten.”
De voorstellingen die vanaf 18 december te zien zijn: Niet wiet, wel nel van Hoge Fronten, Jazz duzz en Eet je bord leeg van De Toneelmakerij, Zo plat als de wereld en Falling Dreams van Het Filiaaltheatermakers, Buurman in de Bieb en Buurman op vakantie van Plan -d, De man die alles weet en Oorlog van Theater Artemis, Drie van BonteHond en Maas theater en dans, Gezocht: konijn en Juffenballet van Maas theater en dans, Joris & de Draken temmers van Het Laagland, Vreemde eend van Sally Dansgezelschap Maastricht en Het Laagland, Beet en Hotel Perdu van Het Houten Huis, Zoek, Mariken, Mismuis en Hou van die hond van Kwatta, De wereld & Ko van STIP Theaterproducties en De gebroeders Leeuwenhart van HNT jong.De komende maanden zal het aanbod worden aangevuld en ook regelmatig worden ververst. Daarnaast zullen door een aantal afgevaardigden van het collectief acties worden ontwikkeld om specifieke doelgroepen te bereiken voor wie de kosten van een online registratie te hoog zijn.Op deze manier wil Podiumkids haar maatschappelijk effect vergroten. Rinkel: “We gaan pionieren met Podiumkids Thuis en anticiperen op hoe het publiek reageert. Ik heb er vertrouwen in dat het platform een blijvende aanvulling is, ook als we hopelijk van alle corona-maatregelen af zijn. Want hoe meer jeugdtheater, hoe beter.”
Over Podiumkids
Podiumkidsiseen collectief van 26 professionele gezelschappen die theater-, muziek-en dansvoorstellingen maken voorkinderen van 2 tot en met 12 jaar. Podiumkids wil jeugdtheater onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Dat doet ze met de Podiumkids Prijs, maar ook met de website www.podiumkids.nl: de uit agenda voor de hele familie.
De Podiumkids Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.