Pijnstillers raakt je in je hart

Pijnstillers raakt je in je hart

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdag 11 oktober was in de Rijswijkse schouwburg de première van ‘Pijnstillers’ van Homemade Productions.

Na ‘Afblijven’, ‘Spijt’ en ‘Razend’ heeft Homemade Productions opnieuw een musical gemaakt naar een boek van Carry Slee. De thema’s zijn niet echt gemakkelijk: ze gaan over doodgaan, liefde voor elkaar en afscheid nemen. Maar toch vooral over die eindeloze energie die je voelt als je het leven viert zolang het leven duurt.

‘Pijnstillers’ van Carry Slee gaat over Casper. Zijn moeder heeft hem in haar eentje opgevoed. Er is wel een vader maar die heeft hij nooit gezien. Op een kwade dag krijgt zij het bericht dat ze kanker heeft en dat ze niet verder behandeld kan worden. Vanaf dat moment staat het leven van de jonge tiener helemaal op z’n kop. En er was al zoveel aan de hand. Zijn beste vriendin zoent met een meisje en dat mag haar vader niet weten, dus liegt ze dat ze iets met Casper heeft. En Casper zelf heeft weer vlinders van dat meisje, die net zo van muziek houdt als hij.

Robin van den Heuvel heeft echt vakmanschap geleverd met deze productie. Alles stond als een huis, alles klopte. Op de juiste momenten integer en op de juiste momenten humor. Elke acteur of actrice wist precies wat zijn of haar rol inhield en dat zag je duidelijk terug in hun fantastische spel. Alexandra Alphenaar en Ridder van Kooten speelden de rol van moeder en zoon zo geloofwaardig, dat je de band tussen hen voelde. Ze speelden zo natuurlijk, dat het leek of je naar een echte familie zat te kijken. Mitch Wolterink, als vriend van de familie, heeft veel charisma en een groot knuffelgehalte, je kan gewoon niet stoppen met naar hem te staren, Zijn gezichtsuitdrukkingen passen perfect bij het karakter dat hij speelt. Donna-Jo Aarts: wow, wat een top actrice, ze speelt zo goed, haar timing is echt op het perfecte af. Zij was de vrolijke noot in dit best wel zware stuk, Zij is gewoon wat dit stuk nodig heeft. Danique Bol wist me een kippenvel moment te bezorgen met haar fantastische zang. Ze zong met zoveel gevoel, dat ze me echt wist te raken. Iris Bakker is ook zo’n natuurtalent, ze speelt en zingt met groot gemak.

Deze voorstelling is gewoon alles wat een voorstelling moet zijn. Alles is goed gedoseerd, met op de juiste momenten humor. Er wordt gepast omgegaan met het onderwerp en ze weten dit goed over te brengen. Ik heb gelachen, maar ook zeer zeker een traantje gelaten. De voorstelling heeft me aan het denken gezet: hoe zou ikzelf in zo’n geval omgaan met deze moeilijke situatie?

Maar wat ik zeker geleerd heb is het volgende: leef je leven, zoals je het zelf wil leven. Doe wat je wilt doen, want voordat je het weet, kan het voorbij zijn.

Leeftijd 12+

Cast
Alexandra Alphenaar | Mitch Wolterink | Ridder van Kooten | Donna-Jo Aarts | Iris Bakker | Danique Bol

Creatives
Regie: Robin van den Heuvel | Muziek: Jeroen Sleyfer | Script: Dick van den Heuvel | Boek: Carry Slee

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.