Pietje Bell; 100 jaar oud, maar nog steeds fris en modern!

Pietje Bell; 100 jaar oud, maar nog steeds fris en modern!

recensie en foto: Martijn van Vuuren

Na de familie musicals Dolfje Weerwolfje en Kruimeltje vond REP entertainment het weer tijd voor een nieuwe familie musical en wel Pietje Bell.

De musical is gebaseerd op de bekende boekenreeks van Chris van Abkoude die tussen 1914 en 1936 uitkwam. Ondanks dat de verhalen dus zo’n 100 jaar oud zijn, zijn ze tot op de dag van vandaag populair. Er verschenen films over de avonturen van Pietje Bell en in 2005 maakten De Graaf en Cornelissen al eerder een musical versie van zijn avonturen.

Wat deze versie uniek maakt is dat Pietje voor het eerst gespeeld wordt door een meisje. Een verrassende en verfrissende keuze die erg goed uit pakt. In de voorstelling steken ze zelf ook de draak met dit gegeven als een van de spelers zich afvraagt: “Pietje?? Dat is toch helemaal geen naam voor een meisje?”

Het verhaal van de musical is geïnspireerd of meerdere delen van jeugd boekenreeks. Zo is de titel van de voorstelling, “Pietje Bell en de bende van de zwarte hand,” geen bestaande boektitel.

Daarnaast zijn er eigen elementen toegevoegd aan de verhalen waarbij het basisprincipe overeind blijft. Pietje, het straat schoffie die veel “kwa-meiden-streken” uithaalt, is een aardig kind met goede bedoelingen die telkens weer verkeerd uitpakken. 

Ook in deze musical weet ze de hele stad op stelten te zetten. Met name Meester Geelman (Martijn Vogel) en tante Cato (Els Damen) zijn daar niet van gediend. 

Dat Pietje een goed hart heeft bewijst ze als zij samen met haar vriendjes Peentje, Engel en Blikkie de bende van de zwarte hand opricht om geld in te zamelen voor Sproet, omdat zijn woonwijk plaats moet maken voor de bouw van groot hotel van een rijke zakenman (Michael de Roos).

De grootste troef voor deze voorstelling is de getalenteerde kindercast. De voorstelling gaat gespeeld worden door 4 verschillende groepen kinderen. Tijdens de premiere was het Vera de Heus die de rol van Pietje mocht spelen en dit zeer overtuigend deed. Maar ook Peentje (Zoe Black) wist de zaal snel voor zich te winnen, en Blikkie (Róman Perrier) wist met zijn enthousiasme  de zaal aan het lachen te krijgen. 

Binnen de volwassen cast was het Martijn Vogel die als Meester Geelman zowel in spel als in zang wist te overtuigen. Alle types in deze voorstelling worden over de top neergezet, wat prima past binnen deze voorstelling. Al bij de start van de voorstelling wist Vogel de zaal goed mee te krijgen in een stukje publieksparticipatie. 

Michael Roos en Els Damen spelen beide een dubbelrol. De Roos speelt zowel de vriendelijke en naïeve Vader Bell als de gemene zakenman. Damen speelt zijn secretaresse en Tante Cato. 

Spelmatig wisten zij snel te schakelen tussen de twee totaal uiteenlopende karakters. Wat betreft de zang had Michael de Roos veel moeite met de zangpartijen en wist hij niet te overtuigen. 

Anne-Fleur van der Hoeven speelde Martha Bell, Pietjes grote zus waar meester Geelman een oogje op heeft.

De muziek in de voorstelling is erg aanstekelijk, en zeer passend bij het karakter van de show. 

Pietje Bell en de bende van de zwarte hand is een vrolijke familie voorstelling. Ze zijn er in geslaagd om de oude verhalen een frisse en moderne inslag te geven zonder daarbij het karakter van de verhalen uit het ook te verliezen. Ze spelen nog tot en met februari in de theater door het hele land. 

Klik hier voor de fotoreportage!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.