Piepschuim Grote Woorden, wat betekenen woorden.

Piepschuim Grote Woorden, wat betekenen woorden.

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdag 1 november, speelden Cor Burger en Robert Koekoek in de kleine zaal van het stadstheater van Zoetermeer.

De omschrijving in het programmaboekje is veel belovend; Het 247ste programma Grote Woorden van PIEPSCHUIM is meteen het allerbeste. Het combineert op een UNIEKE wijze ALLE theaterdisciplines tot een ONGELOOFLIJKE show met een maatschappelijke relevantie die zijn weerga niet kent. NOOIT eerder heeft een voorstelling zoveel stof op doen waaien. NOOIT eerder was een voorstelling zo veelzeggend. Nog NOOIT heeft een voorstelling zoveel ongeloof gegenereerd. En nog NOOIT is een show zo omarmd door het grote publiek!Kortom: Nooit eerder was er een voorstelling die IEDEREEN MOET ZIEN. Punt. Maakt het eigenlijk uit of het waar is wat hier staat? Als u het bovenstaande moet geloven, kunt u grote woorden verwachten. Maar waarschijnlijk is dat niet waar. Net zoals dit zeker niet waar is. 

Ik was dan ook heel nieuwsgierig wat deze twee mannen ons te bieden hadden. Het is niet het vaste cabaret, wat we zo vaak te zien krijgen. Dit is van een geheel ander niveau, met stukken die je aan het denken zetten en daarbij fantastisch goede muziek en liedjes die wat te betekenen hebben. Het vraagstuk over wat woorden nu precies zijn; voor sommige is het de waarheid, voor anderen bedrog en weer voor andere leugens. Voor de één is bijvoorbeeld god één grote leugen en voor andere een waarheid. En waarom geloven we alles wat er staat geschreven? Door geschreven woorden zijn namelijk de meeste oorlogen ontstaan. Maar het zijn niet alleen serieuze dingen die we horen. Het liedje over de uitstervende pandaberen is gewoon hilarisch, want hoe kunnen deze pandaberen het met elkaar doen, door hun dikke vacht en kleine geslachtsorgaan? Het nummer over mensen in bermuda broeken is ook echt komisch. Je ziet het direct voor je. Robert vertelt op een gegeven moment dat hij een aparte hobby heeft, hij verzamelt overlijdensberichten, maar dan alleen berichten waar tekstfouten in staan. Hier merkte je een tweestrijd in de zaal. De één vond het hilarisch, de ander juist weer schaamteloos vermaak.

Het is een erg afwisselende voorstelling, die over het algemeen goed in elkaar zit. Robert is een ontzettend goede muzikant, volgens mij is er geen muziekinstrument waarop hij geen muziek kan maken. Zelfs op een ouderwetse typemachine maakte hij muziek. Hij zegt geen woord, maar zijn gezichtsuitdrukkingen zijn gewoon geniaal. Cor is de verteller en zanger, hij had het deze avond niet makkelijk, daar er weer eens twee personen in het publiek hun telefoon niet hadden uitgezet, wat hem duidelijk uit zijn concentratie haalde. Hij liet dan ook duidelijk merken dat hij zich hier uitermate aan stoorde. Over het algemeen zaten de teksten goed in elkaar, maar enkele stukken duurde wat lang, of gingen te lang door over een bepaald onderwerp. Ik heb zeker een leuke en leerzame avond gehad en al mijn verwachtingen werden waar gemaakt.

Spel en muziek: Cor Burger en Robert Koekoek
Eindregie: Vincent van den Elshout
Decorontwerp: Ellen Windhorst
Lichtontwerp: Henry de Jong
Techniek: Tina Meijers

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.