Petticoat: een voorstelling om U tegen te zeggen!

Recensie: Stephan Markus & Mieke van der Raay

Iris Performing Arts uit Gouda staat dit weekend in de Goudse schouwburg met ‘Petticoat de musical’. Wij waren er maar liefst twee keer bij; bij de try out op donderdag en bij de première op vrijdag. Beide dagen wist de cast iedereen te imponeren. Alles klopte, de voorstelling stond als een huis.

We maken kennis met Patricia uit Winschoten en haar familie, die een zwaar leven hebben en amper rond kunnen komen sinds het overlijden van de moeder en het ontslag van vader Jagersma. Patti gaat haar geluk beproeven in Amsterdam en doet alsof ze een baantje krijgt bij de Bijenkorf. Ze ontmoet Rogier van Rooden en zijn familie en ziet hoe dat gezin worstelt met een vader die vreemd gaat, een broer die op jongens valt en de oudere broer – die gaat studeren maar ondertussen vreemd gaat en misbruik maakt van de naïeve Patti en haar vrienden. Patti doet auditie voor de Petticoats en wordt aangenomen ondanks de geduchte concurrentie van de Amsterdamse Wilma.

De rol van Patti wordt uitmuntend gespeeld door Valerie van Reeuwijk. Ze straalt van oor tot oor, ze zingt echt fantastisch en haar spel is subliem, ze ís gewoon Patti! Valerie heeft voor deze voorstelling speciaal nog extra zanglessen gevolgd bij vocal centre. Deze lessen hebben haar stem nog beter gemaakt dan dat hij al was, want zingen kan ze zeker.
Daan Timmermans is pas 17, maar speelt of hij nooit wat anders heeft gedaan; heel speels en heel makkelijk zet hij de rol van de homo vriend Rogier van Rooden neer. Erik Zeegers, geen onbekende in de musicals van Iris Performing arts, speelt de rol van Peter Koot – de jeugdvriend van Patti – en deze rol is hem gewoon op het lijf geschreven. Zijn zang en spel zijn heel natuurlijk en van een zeer hoog niveau. Jarmo van Zantwijk speelt Willem, de broer van Rogier. Ook hij is pas 17, maar wist heel overtuigend de player neer te zetten, zonder enige terughoudendheid of gene en ook hij zong de sterren van de hemel. De rest van de spelers zijn stuk voor stuk ontzettend goed gecast en kunnen echt ontzettend goed zingen en dansen, ze vormden één geheel met de rest van de hoofdcast.

Het decor zit vernuftig in elkaar en het is geen moment storend wanneer de set wisselingen plaats vinden. Er is een live band die zichtbaar is en de begeleidt de acteurs perfect. Altijd van toegevoegde waarde wanneer geïnvesteerd wordt in live muziek. 

Petticoat is een lust voor de zintuigen; je wordt vanaf het eerste moment meegezogen in een bijna professionele productie. Iedereen staat geweldig te stralen in deze heerlijke musical. De choreografie klopt en het enthousiasme spat er van af.

Iris Performing Arts is er duidelijk in geslaagd een productie van top niveau neer te zetten. De rating harten gaan maar tot 5, maar op een schaal van 1 tot 5, is dit zeker 7 harten waard!

FOTO: Mieke van der Raay 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.