Pete Wu’s bestseller De Bananengeneratie in de Nederlandse theaters

Pete Wu’s bestseller De Bananengeneratie in de Nederlandse theaters

Op 15 oktober gaat de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Oostpool in première: De Bananengeneratie. Met de gelijknamige bestseller van Pete Wu als uitgangspunt en vijf getalenteerde acteurs (o.a. Kok-Hwa Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam) in de hoofdrol maakt regisseur Char Li Chung een vermakelijke en tegelijkertijd urgente voorstelling die de Oost-Aziatische gemeenschap een gezicht geeft. De Bananengeneratie is hiermee de eerste voorstelling in zijn soort. 

“Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.” 

Regisseur Char Li Chung 

Met De Bananengeneratie tekende een journalist voor het eerst het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Middels verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. 

Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel. Het is tijd voor de volgende stap. Met het boek als uitgangspunt en hun persoonlijke verhalen als aanvulling daarop vormen de vijf acteurs een sprankelend portret van een diverse gemeenschap. De belichaming van een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.  

Char Li Chung 
De Nederlandse regisseur Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn overgrootouders behoorden tot de eerste Chinese arbeidsmigranten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant ‘Nan King’ in Amsterdam.  

De Bananengeneratie is van 11 oktober t/m 17 december te zien in de theaters. Tickets en info via oostpool.nl/de-bananengeneratie.

FOTO:©Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.