Perspresentatie ‘Onder de groene hemel’

Perspresentatie ‘Onder de groene hemel’

Geschreven door: Renske Breit

Vandaag was de perspresentatie van ‘Onder de groene hemel’ in het Vondelpark in Amsterdam. Regisseur Koen van Dijk gaf al meteen aan dat dit een bijzondere plek is. Het Vondelpark speelde een belangrijke rol in 1969-1970. In deze tijd was het Vondelpark de ontmoetingsplaats voor hippies. Laat nou net deze tijd centraal staan in de musical.

 

De hits van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh vormen de basis voor de musical. Zoals eerder aangegeven speelt de musical zich af in 1969 in het Vondelpark. Het park was een magisch centrum voor de hippies. René van Kooten speelt Jimmy. Jimmy is nog niet geboren in het verhaal. Zijn ouders hebben elkaar nog geen eens ontmoet. Jimmy ondergaat verschillende gedaantes in de loop van het verhaal met als doel zijn ouders bij elkaar te brengen. Sophie Veldhuizen en Thomas Cammaert spelen de moeder en vader van Jimmy. Sophie vertolkt de rol van Barbara, een net meisje dat in contact komt met de hippiecultuur en geïnteresseerd raakt en Thomas speelt Berend, een kunstenaarstype en echte hippie. De rest van de cast geeft extra kleur aan het stuk. De musical is een komedie die inzichten geeft in de hippiecultuur, maar de musical verbaast je ook.

 

De hits hebben dus input geleverd voor het stuk, maar ook theaterstukken uit 1969-1970 vormden een inspiratiebron. Koen was zelf als kind al dol op de liedjes van Boudewijn de Groot en daardoor ging hij zelf ook gitaar spelen. Koen vindt de kwaliteit van de teksten en de fantasie die daarin naar voren komt tekenend voor de liedjes van Lennaert Nijgh. De liedjes van beide mannen zeggen iets zonder dat je je vinger erop kan leggen. Dankzij de musical krijgt het publiek een visueel beeld per lied volgens hun visie. Het stuk heeft diverse thema’s. Deze thema’s komen ook sterk naar voren in de liedjes van de Groot en Nijgh. Liefde speelt een grote rol en dat gaat het met name om de onmogelijke liefde om maar van één iemand te houden. De hippies waren vrijer en dus ook in de liefde. Volwassen worden is ook een onderwerp. Nijgh gaf in zijn teksten al aan dat je je fantasie moet gebruiken en je kinderlijke onschuld moet bewaren. Als laatste maken deugd en zonde ook een deel uit van het stuk. Liedjes van Nijgh gaan hier vooral over. Nijgh werd geïnspireerd door het schilderij ‘Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch. In het lied ‘Onder de groene hemel’ wordt er veel verwezen naar dat schilderij.

 

Na de uitleg van Koen zong de cast een aantal liedjes. Ook al ben je niet bekend met het werk van de Groot en Nijgh, iedereen kent de nummers wel. De cast speelt zelf ook mee op de gitaar en het plezier straalt van ze af. Er is te zien dat er onderling een goede band is tussen de castleden.

 

De musical vertelt veel leuks over Nederland en dan met name Amsterdam. De stad heeft een rijke historie wat betreft de periode 1969-1970. Koen geeft aan dat het een happening gaat worden. Vanaf januari 2015 speelt de musical in diverse theaters in heel Nederland. De première is op 29 januari 2015 in Haarlem. Deze datum is gekozen, omdat het de verjaardag is van de helaas overleden Lennaert Nijgh en hij is geboren in Haarlem.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.