Perry Gits winnaar van de Culturele Prijs Noord-Holland 2021

Perry Gits winnaar van de Culturele Prijs Noord-Holland 2021

Amsterdamse performer wint stimuleringsprijs ter waarde van 15.000 euro
Op een feestelijke prijsuitreiking in de Tolhuistuin in Amsterdam heeft multi-talent Perry Gits de cheque van 15.000 euro ontvangen uit handen van Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.
De Culturele Prijs Noord-Holland wordt jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland aan een persoon, groep of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur, amateurkunst of natuurbehoud. Elk jaar wordt de prijs uitgereikt in een andere regio van de provincie Noord-Holland. Dit jaar is het de beurt aan de regio Amsterdam.
In de afgelopen periode hebben vooral de podiumkunsten veel te lijden gehad onder de coronamaatregelen. De Culturele Prijs Noord-Holland is daarom dit jaar een stimuleringsprijs voor opkomende podiumkunstenaars uit Amsterdam. Vijf theaterdirecteuren, uit vijf verschillende delen van de stad, hebben talentvolle, jonge makers vanuit diverse disciplines aangedragen voor een nominatie. 
Perry Gits
Danser en choreograaf Perry Gits wint de stimuleringsprijs, een geldbedrag van 15.000 euro, dat hij naar eigen inzicht mag besteden aan zijn creatieve werk. Gits heeft zich in de moeilijke coronaperiode zichtbaar onderscheiden en de prachtige voorstelling ‘PERRY’ gemaakt in samenwerking met de Tafel van Vijf. Dit hedendaagse muziektheater gaat over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in musea. Gits behoort tot de eerste generatie van de ballroom/vogue scene in Nederland, een dansstijl die verder gaat met het dekoloniseren en vieren van gender en kleur. Gits is hierin wedstrijddanser, geeft les en heeft samen met Zelda Fitzgerald twee balls, wedstrijden, georganiseerd genaamd ‘The Black Pride Ball’. Eerder was Gits te zien in de musicals Dreamgirls en Hair en zong hij zelfs met Mariah Carey. Sinds vorige maand tourt hij door het land samen met een 4-koppige swingende live band.
Extra prijs van 30.000 euro
Omdat de Culturele Prijs Noord-Holland dit jaar een stimuleringsprijs is en alle vijf genomineerden van hoge kwaliteit zijn en een steuntje in de rug kunnen gebruiken, reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds dit jaar een extra prijs uit ter waarde van 30.000 euro. Alle vijf genomineerden mogen een deel van dit bedrag besteden aan de productie van een eigen voorstelling in 2022.De overige genomineerden zijn Otion, Massi Hutak, Luan Buleshkaj & Fouad Lakbir en Nina Elisa-Euson, Ferhat Kaplan, Remco Hazewinkel & Yeliz Dogan.
Otion
 Otion is een alleskunner (MC, singer songwriter, spoken word artiest, danser en choreograaf) die dit voorjaar bij Het Nationale Theater samen met Romana Vrede de voorstelling ‘Tijd zal ons leren’ heeft gemaakt, over de onbekende, bijna vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders in koloniale tijden.
Massih Hutak
Hutak (schrijver, rapper, columnist, en theatermaker) maakte in 2019 bij Over het IJ Festival de voorstelling ‘Verdedig Noord’. Voor zijn gentrificatie onderzoek belandde Massih Hutak van Amsterdam-Noord in Brooklyn, Berlijn, Londen, Oakland, Parijs en Los Angeles.
Luan Buleshkaj & Fouad Lakbir
Het ras-Amsterdamse woordkunstduo Luan Buleshkaj & Fouad Lakbir is er altijd op uit geweest om onvertelde verhalen een podium te geven. Zowel in hun voordracht als in hun programmeringen. Toen de podia op slot gingen, zijn ze de straat op gegaan om verhalen te verzamelen. Deze verhalen droegen zij samen met hun netwerk van makers voor in binnentuinen en op rijdende podia. Ook hingen de verhalen door de hele stad middels postercampagnes.
Nina Elisa-Euson, Ferhat Kaplan, Remco Hazewinkel & Yeliz Dogan
Deze bijzondere samenwerking in podiumkunsten leverde een lecture performance op over privileges. In de voorstelling ‘Gouden bergen’ gaan Ferhat Kaplan en Yeliz Dogan op zoek naar hun privileges als “derde generatie gastarbeiders” in Nederland. Deze voorstelling is geschreven en geregisseerd door Nina Elisa-Euson. De voorstelling wordt in een muzikaal bedje gelegd door Remco Hazewinkel en gevuld met animaties van Kabo Lam.
Gerrit Rietveld Academie
Elk jaar wordt de trofee voor de winnaar van de Culturele Prijs Noord-Holland gemaakt door een jonge student van de Gerrit Rietveld Academie. Dit jaar maakte Rebecka Hultman een oversized bokaal met de pakkende titel ‘The Crowd Goes Wild’.
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds 
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.