Pepijn Schoneveld; Neurotisch, maar met humor

Recensie: Mieke van der Raay

Zaterdag avond 3 februari was de première van Stante pede, een voorstelling van Pepijn Schoneveld, in het Bellevue theater in Amsterdam. Stante pede betekent op staande voet, nu, want alles moet nu, meteen, zo snel mogelijk. Nu, nu, nu, terwijl hij juist in het nu probeert te zijn, daar is het namelijk veel leuker. Dit is een korte samenvatting van wat we te zien en te horen kregen deze avond.
Pepijn is zoals altijd heel openhartig, gaat geen onderwerp uit de weg, gaat soms diep in op sommige verhalen uit zijn jeugd en vertelt heel makkelijk de in en outs over zijn vriendin Merel. Dit alles overgoten met humor en duidelijk veel zelfkennis.

Wie is Pepijn en waar kennen wij hem van? Sommige mensen kennen hem uit de serie Spangas en andere weer uit een hilarische reclame. Maar Pepijn heeft veel meer op zijn C.V. staan, zoals rollen in Gooise Vrouwen, Moordvrouw, het Klokhuis en Feuten, waarin hij een hoofdrol speelde.
Verder maakte hij voor het Nederlands Filmfestival de internetserie Praten met Pepijn, interviewde hij cabaretiers in de podcast PepTalk en speelt hij samen met Kevin Hassing in hun zelfgeschreven internet comedyserie voor de VPRO: Hehobros.

Stante pede is weer totaal anders dan zijn vorige voorstelling “Morgen klaart het op”, dit mede zoals hij zelf vertelde, door de begeleiding van Raoul Heertje en Michiel de Regt. Pepijn oogt veel rustiger, maar toch weet hij je weer te verassen met een onuitputtende energie. Ook dit keer spaart hij de mensen in de zaal niet, soms met uitspraken die op het randje zijn, maar hij voelt duidelijk het publiek aan en tot waar hij kan gaan.

Pepijn is op de juiste momenten komisch, heeft precies genoeg zelfspot, is op de juiste momenten vlijmscherp, maar ook weer heel poëtisch. Deze voorstelling is echt een aanrader voor iedereen, het zet je aan het denken over je leven en je toekomst. Pepijn Schoneveld beschikt over een fijne, humoristische gave, hij weet duidelijk hoe hij het publiek kan raken en ze van het eerste tot het laatste moment te laten lachen.

Voor meer informatie: http://www.pepijnschoneveld.nl/

Credits Stante Pede

Spel en tekst Pepijn Schoneveld

Coaching/regie Raoul Heertje en Michiel de Regt

Lichtontwerp Emiel Rietvelt

Foto’s Casper Koster

Vormgeving poster Tim Teunissen

Met dank aan GGZ Ingeest, de Mol, Kevin Hassing, De Open Bac, BIES, Podium PeP en in

het bijzonder Raoul Heertje.

FOTO: Casper Koster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.