Paul Groot kruipt in de huid van Cole Porter.

Paul Groot kruipt in de huid van Cole Porter.

Tekst en Foto: Anita van Crey

Amsterdam wentelt zich in sneeuwbuien en hagel, een zaal in het sjieke Sofitel aan de Oudezijds Voorburgwal wentelt zich in de rokerige jazzy klanken van Cole Porter. Vanaf januari 2018 herleeft het leven van deze Amerikaans componist en songwriter. In Amsterdam kregen de aanwezigen alvast een smaakvol voorproefje voorgeschoteld van de 8 koppige cast van You’re the Top.

Producent Cor Franc stipt in de inleiding aan blij te zijn het levensverhaal van Cole Porter naar de Nederlandse theaters te kunnen brengen. “Porter is tijdloos, Porter heeft veel invloed gehad. Mensen kennen meer nummers van Porter dan ze in eerste instantie denken.”

Cole Porter combineerde zijn buitengewone talent met een zeer opvallende levensstijl en leidde een dubbelleven. Hij kon niet zichzelf zijn in het openbaar.

Ondertussen schreef hij wereldberoemde songs als ‘I’ve Got You Under My Skin’, ‘Night And Day’, ‘Ev’ry Time We Say Goodbye’ en de musicals ‘Anything Goes’, ‘High Society’ en ‘Kiss Me, Kate’.
Terwijl zijn succes ongekende hoogte bereikte, groeide zijn eenzaamheid.

Cole Porter is in de voorstelling in zijn laatste levensfase. Hij verblijft in zijn buitenhuis in Buxton Hill, waar hij elk weekend gasten uitnodigt om hem gezelschap te houden. Maar vanavond loopt alles anders dan anders: er zijn geen gasten.

Het herkenbare is ook iets wat Rick Sessink na het muzikale intermezzo aanhaalt. “Het zijn zalige nummers om te doen. Om te mogen doen. Dit hele sfeertje, de swingende jazz; dit soort muziek zing ik het liefst. Dit is de eerste keer dat ik een niet-Nederlandstalige musical sta (na De Jantjes en Ciske de Rat). Heerlijk ook met Paul Groot. En die heeft een geweldige klik met Marjolein Keuning.”

Naast oudgediende Perry Dossett herbergt de cast ook 2 laatste jaars studentes van Codarts. Nelleke Kuipers en Cheyenne Jo Boermans. Beide dames stralen als ze hun deel van de titelsong ten gehore brengen en beide dames stralen als ze naderhand vertellen hoe blij ze zijn in deze productie te staan. Cheyenne vertelt: “Toen we hoorden dat Cole Porter terug in de theaters zou komen, zeiden we hoe cool het zou zijn daar in te mogen spelen. En nu staan we er in. “

Net als Rick Sessink en Perry Dossett zijn ze eenduidig in hun antwoord op de vraag waarom iemand naar deze voorstelling zou moeten gaan. “Er zitten zoveel lagen in deze muziek. De teksten zijn zo actueel, nog steeds. De nummers hebben zoveel emotie in zich. De voorstelling is meer dan een musical, de rokerige jazzclub sfeer met oude oorfauteuils, zalig.”

Tweeëntwintig jaar geleden stond Perry Dossett ook al in You’re the Top. “Toen was ik nog een stuk jonger en minder wereldwijs. Ik vind dat je om op je best in deze productie te kunnen performen, je geleefd moet hebben. Ik zie dat nu ook aan die jonkies, die doen dat toch weer heel anders. Hen kan ik best wel wat leren, zij mij ook. D’r zit een ge-wel-dig cancan nummer in de voorstelling, toen we dat deze week repeteerden voelde ik het de dag erna echt wel behoorlijk…… “

Marjolein Keuning kruipt in de rol van Linda Porter, de vrouw van Cole Porter. “Ik kende de muziek van Porter, mijn ouders luisterden er ook altijd naar. Ook op het conservatorium heb ik vaker nummers van hem gezongen. Wel grappig dan weer dat precies die 2 nummers die ik in deze voorstelling zing, ik niet kende.”

Paul Groot kruipt in de huid van Cole Porter. Marjolein Keuning speelt zijn vrouw Linda. Met Marcel Jonker, Nelleke Kuipers, Cheyenne Jo Boermans, Jochem Smit, Perry Dossett en Rick Sessink.

Live orkest onder leiding van Ed Boekee.

Vanaf 12 januari 2018 te zien in de Nederlandse theaters.

Speellijst op www.yourethetop.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.