Paul Boereboom winnaar Harry Wich Stipendium 2021

Paul Boereboom winnaar Harry Wich Stipendium 2021

Paul Boereboom (1980) is de winnaar van het Harry Wich Stipendium 2021 en ontvangt een bedrag van 12.500 euro dat besteed kan worden aan een vervolgopleiding of studie in het buitenland en eventueel andere beroepskosten. De in Amsterdam geboren Paul rondde in de zomer van 2021 de Bachelor Scenografie af aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.
Bij Paul Boereboom is een enorme drive en passie te zien voor het creëren van beeldende werelden. Voor de scenografie is het een zegen dat Paul de theatrale ruimte vanuit het lichaam benadert. Paul kent het lichaam en weet zich ermee uit te drukken. In zijn werk poogt hij steeds vaker een brug te slaan tussen zijn digitale maakwereld en zijn fysieke maakwereld. Paul rondde in de zomer van 2021 de Bachelor Scenografie af aan de Academie voor Theater en Dans, Amsterdam.
Juryrapport
De jury zegt over Paul: ‘Paul Boereboom heeft iets toegevoegd aan zijn reeds bestaande praktijken. Hij maakt rijke, complete en fantastische beelden met mooie concepten. Zijn gebruik van licht is mooi, hij kan goed overweg met kostuums en is een universele scenograaf. Zijn voorliefde voor het analoge, fysieke en doorleefde combineert hij met virtual reality tot een mooi contrast. Het is mooi dat het onderscheid tussen deze twee werelden juist naadloos in elkaar overvloeit in zijn werk. De aandacht die Paul heeft voor het lichaam is interessant. Eens in de zoveel jaar heb je een nieuw iemand die alle ogen versteld doen staan. Paul is echt vernieuwend en brengt zijn innovatieve werk een niveau verder.’ In de jury zaten dit jaar wederom scenograaf Wikke van Houwelingen, scenograaf Sanne Danz en Dorine de Vos, ontwerpster en de weduwe van Harry Wich.
Harry Wich Stipendium
Het Harry Wich Stipendium voor scenografie is ingesteld ter nagedachtenis aan scenograaf Harry Wich, overleden in 2002. Het is bestemd voor een afstuderende aan een van de vier scenografieopleidingen in Nederland en het bedrag van 12.500 euro kan besteed worden aan een vervolgstudie/-opleiding of aan professionele kosten. Als beginnende theatervormgever kreeg Harry Wich (1927 – 2002) in 1952 zelf een beurs om aan The Slate School of Art in London te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet, vele theatergezelschappen en de Haagse Komedie. Zijn weduwe, Dorine de Vos, stelde een fonds op naam in bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: 
Genomineerden
De andere genomineerden ontvangen elk 1.000 euro, die ze kunnen investeren in een opleiding en/of professionele ontwikkeling. De andere genomineerden van dit jaar zijn Lisa Edberg, Roel Leenders, Sjaan Hofstede en Pleun Verhees
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.