Parktheater Eindhoven Theater van het jaar 2014

Parktheater Eindhoven Theater van het jaar 2014

Tekst: Mariska Oosterhuis   Foto’s: Sabine Vercouteren

Het Parktheater in Eindhoven is door de leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) gekozen als Theater van het jaar 2014. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs in het Beatrix theater in Utrecht.

De prijs die erbij hoort is een roze stoel ontworpen door Carla Janssen-Höfelt. Deze stoel mag een jaar in het Parktheater staan. Erwin van Lambaart, voorzitter van de VVTP, las voor uit het juryrapport waarom dit theater gekozen was. ‘Het theater dat zich winnaar van de VVTP Theater Prijs 2014 mag noemen, wordt in de eerste plaats gekenmerkt door een grote gastvrijheid. Zowel het publiek als de bespeler voelt zich er thuis door de warme en persoonlijke ontvangst. Dankzij de professionele en betrokken medewerkers zijn zowel het serviceniveau als de technische faciliteiten uitstekend op orde.

Daarnaast is er binnen de organisatie veel ruimte voor inspiratie. Daardoor kan het theater voortdurend initiatieven ondernemen om in te spelen op actuele ontwikkelingen in de markt. De marketing van het theater is vooruitstrevend en innovatief. De wijze waarop het publiek wordt benaderd, is afhankelijk van de voorstelling en het profiel van de bezoeker. Het theater heeft dan ook veel kennis over haar bestaande en potentiële publiek.

Bijzonder is het eigen innovatiefonds en -programma waarmee theater dichter bij de mensen wordt gebracht en de mensen dichter bij het theater. De programmering is enorm breed én kwalitatief en getuigt van een zeer goede kennis van het nationale en internationale aanbod. Daarnaast worden diverse festivals georganiseerd en geeft het theater ruim baan aan initiatieven voor jeugd en/of amateurs.

Dit theater is al geruime tijd een partner waarmee het buitengewoon prettig samenwerken is. Toch weet zij telkens opnieuw te raken door nét even buiten bestaande kaders te denken.

Bij Giel Pastoor, directeur van het Parktheater, overheerst trots. ‘ Ik ben trots, heel trots dat we deze eer krijgen. De manier waarop we gekozen zijn, dat is waardering van de mensen van het vak. Dat gevoel moeten we vast zien te houden. Ik denk dat de mensen die er werken het Parktheater Theater van het jaar maken. Ze zijn er altijd, en daardoor zijn we al zo ver gekomen.’

Andere genomineerde theaters waren Theater De Meervaart (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), De Oosterpoort & Stadsschouwburg (Groningen), Schouwburg Het Park (Hoorn), Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk) en Luxor Theater (Rotterdam). De theaters zijn beoordeeld op verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Vorig jaar was het Zaantheater in Zaandam de winnaar.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.