Oxytocin, de balans tussen dans en het leven

Oxytocin, de balans tussen dans en het leven

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdag 5 november was de première van Oxytocin van Isabelle Beernaert in de Amstelveense Schouwburg.

Met deze voorstelling wordt een jubileum gevierd. Al 10 jaar maakt Beernaert mooie integere dansvoorstellingen. De voorstelling is geïnspireerd op de tijd dat men wegens corona elkaar niet mocht aanraken of knuffelen. Daardoor maakte iedereen te weinig knuffelhormoon aan, ook wel bekend als oxytocine.

Ieder mens heeft in het dagelijks leven oxytocine nodig om gelukkig te zijn. Het ontbreken van deze stof had bij veel mensen een fysieke weerslag. Isabelle toont door middel van dans haar observaties over hoe wij zijn omgegaan met deze gevoelens. In de dans toont ze oude angsten en nieuwe gevoelens. 

“Alles wat ons in leven houdt en wat ons vitamines geeft, viel opeens weg doordat we afstand moesten houden. Het deed me beseffen dat wij als mensen in essentie liefde zijn en dat aanraking een vorm van energie is”, Aldus Isabelle Beernaert. “Je kan jezelf opladen door goed voor je lichaam en geest te zorgen, maar je hebt aanraking nodig. Een ouder, partner of vriend of vriendin die je vastpakt, doet zoveel.”

Het lege witte podium, met alleen maar 4 grote lage banken, doen steriel aan. Als eenmaal de muziek begint te spelen en de zes dansers één voor één op het podium komen, lijkt alles ineens totaal in balans. De dansers vieren het leven, ze dansen met elkaar, zweven om elkaar heen, maar schitteren ook alleen, geleid door een wonderlijk mooie choreografie. Je zit bijna ademloos te kijken. Ze verwonderen je keer op keer weer met soms bijna extatische dans. Het is een fijne afwisseling in tempo en bewegingen; dan sensueel, dan weer intens. De bewegingen zijn complex, stralen emotie uit, maar zijn ook weer verfijnd. Iedere danser heeft zijn of haar eigen inbreng in de dans.

OXYTOCIN is een voorstelling geworden die ons toont dat de wereld niet zo donker is als we vaak denken. Je moet het alleen willen zien. En voelen. 

Over Isabelle Beernaert

Isabelle Beernaert weet met haar choreografieën de harten van het publiek te raken. Ze is een unieke choreografe met het vermogen om het alledaagse, gewone leven te vertalen naar een buitengewone choreografie. Haar choreografieën brengen tot leven wat elk mens doormaakt en op een bepaald moment voelt in het leven. Het publiek kan zichzelf herkennen in het gevoel en het verhaal dat op het podium wordt uitgebeeld.

Voor meer informatie www.isabellebeernaert.com

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.