Overlieven: Liefde komt in allerlei soorten en maten

Recensie: Mieke van der Raay

Veel mensen zijn heden ten dagen bezig met alleen maar te overleven. Niet alleen met werken, maar om iedereen te plezieren. Ruzie, oorlog, haat en angst zijn aan de orde van de dag.

Op 9 maart j.l lieten Annemieke en Aron in het Maaspodium in Rotterdam ons zien dat zij de perfecte oplossing hebben: “Overlieven”. Precies in de week van de grote controversie over een reclame poster van twee zoenende mannen, laten zij ons zien en horen dat liefde er voor iedereen is, of je nu hetero bent of homo, zwart of wit bent – liefde is liefde. En dat iedereen dezelfde problemen heeft, of het nu gaat om een eerste date, of de manier waarop je elkaar leert kennen, maar ook al heb je een relatie, je moet elkaar blijven liefhebben en daar ook het vertrouwen in hebben.

Voorafgaand aan de voorstelling maken we al kennis met drie in het rood geklede zangeressen in de foyer, zij geven alvast een voorproefje van wat ons te wachten staat. De foyer is dan ook helemaal versierd met harten. En dan staat daar ineens een fantastisch goede opera zangeres op de eerste etage van de foyer te zingen, zo loepzuiver, zo mooi. Maar ook weer totaal anders dan de drie zangeressen. Dit anders zijn is de rode draad van de voorstelling, want liefde heb je nu eenmaal in diverse soorten en maten. Annemieke en Aron nemen ons mee in diverse sketches, in hun eigen liefdes verhaal, maar ook in dat van anderen. Dit doen ze niet alleen; Jannie van Schie komt ook langs, want zij wil ook wel eens de liefde van haar leven ontmoeten. Daarom gaat ze meedoen aan een datingshow, waar de hulp van het publiek wordt ingeroepen om de ware te vinden en gelukkig blijft er één man staan, die wel eens de ware zou kunnen zijn. Niek van Deijl, de enige andere man in het gezelschap naast Aron, heeft meerdere rollen te vertolken, maar wil ook maar één ding: de ware vinden, of dit nu een man of vrouw is? De drie jonge zangeressen Melanie, Norah en June, kunnen niet alleen goed zingen, maar kunnen ook heel goed dansen en acteren. Zij zijn heel persoonlijk als ze vertellen over de eerste keer seks, de één heel openhartig, de ander iets terughoudend en de derde heel uitgesproken dat seks voor het huwelijk niet kan of mag.

Dit is een voorstelling die je aan het denken zet over je eigen liefdesleven, maar ook inzicht geeft in dat van anderen. De voorstelling is humoristisch, romantisch, maar wordt vooral heel goed gebracht qua zang en acteren, door alle spelers. Er is totaal geen sprake van een vierde wand, het publiek wordt bij de voorstelling betrokken, hier bewijzen de spelers weer eens te meer hoe goed ze kunnen inspelen op de reacties uit de zaal. Dat dan ook nog eens uit het niets vier mensen uit de zaal ineens mee spelen in de voorstelling, is ronduit geniaal gevonden.

Wat mij betreft zouden ze deze voorstelling vaker mogen maken – misschien dan nog wel iets pittiger, zodat mensen eens wakker geschud worden, dat liefde echt voor iedereen gelijk is.

Het concept FRESH is een terugkerend event in het Maaspodium met steeds een andere creatieveling als vormgever van het programma. Een creatief platform voor jonge mensen met grote ideeën. FRESH is er in principe iedere eerste vrijdag van de maand: na deze editie van Aron en Annemieke volgt op vrijdag 6 april de editie van Troubamour, op vrijdag 11 mei die van Mahfoud Mokaddem en Marcos Valster Costa Ferreira en op vrijdag 1 juni die van Merel Pauw.

FRESH is onderdeel van de XL programmering van het Maaspodium: voorstellingen voor jongeren en jongvolwassenen. Het meest actuele overzicht van de aankomende XL voorstellingen vind je op maastd.nl/xl.

Concept: Annemieke Elstak
Spel en teksten: Aron en Annemieke Elstak
Regie advies: Michelle van Daalhoff
Choreografie: Donna Braber
Met medewerking van: Melanie Neeleman, Norah Bouwheer,Niek van Deijl, June Yanez, Sanne Vleugels, acteurs van amateurgroep Theatergroep Mangrove, Sanne Gloria Verboom, studenten van de mbo Theaterschool, liefleven

FOTO: Mieke van der Raay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.