Over vrijheid en kracht: het eeuwenoude rolmodel van theatermaker Demi Kleinmeulman

Over vrijheid en kracht: het eeuwenoude rolmodel van theatermaker Demi Kleinmeulman

Het moedige Chinese meisje Mulan tartte alle gewoontes van haar tijd toen ze zich verkleedde als jongen en in het leger dienst nam om te vechten voor haar familie-eer. Theatermaker Demi Kleinmeulman vond als klein meisje in Mulan haar rolmodel. Ze bewerkte het eeuwenoude verhaal voor de theaterroute van het Wereldberoemde Verhalenfestival op 9 en 10 april in Zwolle.

De moedige Mulan neemt het zwaard op en trekt ten strijde. Kleinmeulman bewondert dat in dit verhaalpersonage. “Het daadwerkelijk durven staan voor wie je bent, klinkt altijd heel fijn en makkelijk, maar blijkt in de praktijk soms lastiger dan je denkt. En dat gaat echt niet alleen over het doorbreken van man-vrouw rolmodellen maar ook en vooral over de ontwikkeling van je eigen individualiteit en staan voor je keuzes. Welke verantwoordelijkheid neem je? Bijvoorbeeld zoals nu, in tijden van oorlog en crisis? Wat doe je wel – en wat niet – wanneer jouw vrijheid of de vrijheid van anderen wordt afgenomen? Iedereen staat in zijn leven een aantal keren voor levensveranderende keuzes: pakken we de handschoen wel of niet op?”

Kansen voor makers

Kleinmeulman studeert momenteel af aan de opleiding Docent Theater/Theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Elke theatermaker die deelneemt aan het Wereldberoemde Verhalenfestival wordt bij het creëren van zijn ‘wereldberoemde verhaal’ begeleid door professionele regisseurs. “Bij deze voorstelling is Leander Zimmerman mijn begeleider en coach. Ik maak en speel de voorstelling zelf, en ik betrek in dat proces ook andere makers, om input te krijgen vanuit verschillende invalshoeken. Ik hoop dat ik de gelegenheid krijg binnen de Zwolle Unlimited-evenementen de voorstelling verder uit te bouwen en op andere festivals te spelen.” Mulan is één van de vier voorstellingen die samen de Theaterroute Licht en Duister vormen. Het publiek wandelt door de Zwolse binnenstad en krijgt op bijzondere plekken steeds een voorstelling van een kwartier te zien.

Indische roots

Nu Kleinmeulman ouder is, herkent ze misschien nog wel meer in het verhaal Mulan dan toen ze jong was. “Natuurlijk is de Disneyvariant van Mulan een geromantiseerde en verwesterde versie, maar in de kern zie ik veel terug van mezelf en mijn opvoeding. Het maken van Mulan is onderdeel van de zoektocht naar de betekenis van mijn eigen Indische roots en van de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indie, nu Indonesië, op mijn leven hier en nu. Ik vind het belangrijk om ruimte te bieden aan verhalen uit onderbelichte culturen; Mulan is daar een eerste stap in.”

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Ook al is Kleinmeulman niet Chinees, zoals Mulan, ze ziet veel parallellen in de weg die Mulan probeert te vinden binnen de eeuwenoude tradities van een cultuur en van een familie, die druk leggen op wie je bent en wie je wilt zijn. “Hoe het verleden invloed heeft op mijn gedrag in het heden, houdt mij heel erg bezig. Zo heb ik zelf nooit een oorlog van dichtbij meegemaakt, maar ben ik er wel van overtuigd dat dat wat mijn grootouders destijds ervoeren in Nederlands-Indië, nog steeds doorwerkt in mijn genen. Een oorlog is nog generaties lang van invloed. Des te belangrijker is het dat we de verhalen van die tijd – maar helaas ook van vandaag de dag – blijven doorvertellen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Mulan – Theaterroute Licht en Duister
Wereldberoemde Verhalenfestival 9 en 10 april
Tickets via www.wbvf.nl  

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.