Over het IJ Festival zet in op toegankelijkheid

Over het IJ Festival zet in op toegankelijkheid

Amsterdam, 12 juli 2023 – Over het IJ Festival werkt aan en leert over de toegankelijkheid van het festival. Festivalbezoek is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom wordt samen met publiek, experts, de makers en het team aan de toegankelijkheid gewerkt. Het festival laat graag de keuze bij de bezoeker of de voorstelling geschikt is voor henzelf en maakt daarom door middel van een filter per voorstelling inzichtelijk waar de bezoeker rekening mee kan houden. Ook in de programmering is speciale aandacht voor toegankelijkheid: de dagelijkse talkshow Fikkie Stoken is bijvoorbeeld op 16 juli geheel in de Nederlandse Gebarentaal. 

Er wordt bij elke voorstelling toegankelijkheidsinformatie gegeven over hoeveel inhoud van de voorstelling er wordt gecommuniceerd via Tekst en Taal, via Beeld en via Geluid. Daarnaast kunnen bezoekers via het programmafilter toegankelijkheid filteren op toegankelijkheidscriteria zoals rolstoelgebruiker, language no problem, doof/slechthorend, etc. Ook zijn er trigger warnings toegevoegd aan het programma; situaties of onderwerpen die een negatieve herinnering bij de bezoeker kunnen oproepen. Daarnaast zijn er tijdens het eerste weekend (14 t/m 16 juli) en het laatste weekend (21 en 22 juli) bij verschillende voorstellingen standaard tolken Nederlands Gebarentaal aanwezig. Op andere momenten tijdens het festival kan er op maat een gebarentolk ingezet worden. 

Fikkie stoken: taal in de hens

Elke festivaldag in het weekend start om 18 uur de talkshow Fikkie stoken: een theatraal kampvuurgesprek met gasten, makers uit het festival en uitgesproken festivalbezoekers. Vurige gesprekken in het festivalhart over taal. Want taal heeft invloed. Hoe we ons uitdrukken, wie er aan het woord is, door wie dat gehoord wordt en in welke taal er gesproken wordt. Wat mag je wel zeggen en wat niet? En wie bepaalt dat? Op zondag 16 juli (vanaf 18.00 uur) wordt de talkshow helemaal in Nederlandse Gebarentaal gevoerd. Er zal dan een tolk zijn om het geheel naar gesproken Nederlands te vertalen. 

Stadskunstenaars verbinden Over het IJ Festival met bewoners Amsterdam-Noord 

Tijdens het festival staan de werken van Hilda Moucharrafieh en SAM (Arthur Kneepkens & Merel Noorlander) centraal binnen het Stadskunstenaarsprogramma van Over het IJ Festival, waarmee we een expliciete langere verbinding maken met Amsterdam-Noord, bewoners en communities in dit Stadsdeel.

SAM is een Sociaal-Artistiek Museum in de openbare ruimte. Met SAM doen buurtbewoners en andere experts samen onderzoek naar kunst en andere behoeftes in hun wijk. Ze doen dit tegen de achtergrond van gentrificatie, een verdrijvende beweging waardoor de bewoners van volkswijken en hun sociale netwerken plaats moeten maken voor nieuw kapitaal. 

Longing to cross the horzions: the Arrival van Hilda Moucharrafieh, We Sell Reality en vrienden is een tegenmonument voor de vluchtelingen die omkwamen op de Middellandse Zee. Samen met kunstenaar Haitham Haddad, kunstenaarscollectief We Sell Reality, en vrienden, schildert Hilda Moucharrafieh één zin uit een brief die in 2015 werd gevonden in de broekzak van een verdronken migrant: “Lieve zee, bedankt voor dat je ons hebt opgenomen zonder visum of paspoort.” Zijn woorden spoelen nu aan op de Y-helling van de NDSM-werf, waar schepen vroeger te water werden gelaten. The Arrival is te zien als doorlopende installatie tijdens Over het IJ Festival tot en met oktober 2023.

Over het IJ Festival vindt van 14 tot en met 22 juli 2023 plaats op de NDSM-Werf in Amsterdam-Noord. De kaartverkoop voor het festival is inmiddels van start gegaan.

Over het IJ Festival

Over het IJ Festival is een jaarlijks terugkerend locatietheaterfestival in Amsterdam-Noord. Over het IJ Festival zet de stad in als speelterrein en als inspiratiebron en laat met kunst en cultuur zien wat er speelt in stad en samenleving. Deze 31e editie geeft alle ruimte aan de jonge generatie locatietheatermakers en de ontwikkeling en het presenteren van hun werk.Tijdens het festival wordt het werk van makers, nieuwe makers en de Unboxed-makers getoond. Volledig programma en kaartverkoop via: https://overhetij.nl/festival

Foto: Longing to cross the horizons – Hilda Moucharrafieh, We Sell Reality en vrienden / OHIJ

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.