Over het IJ Festival: nieuwe generatie theatermakers zet maatschappelijke thema’s op scherp 

Over het IJ Festival: nieuwe generatie theatermakers zet maatschappelijke thema’s op scherp 

Amsterdam, 4 juli 2023 –  Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van het programma van Over het IJ Festival. Vanaf 2023 maken in het nieuwe programma Unboxed – het Zeecontainerprogramma uitgepakt – nieuwe makers op andere locaties (dan een container) een korte voorstelling waarbij de locatie zelf het uitgangspunt is. Deze nieuwe generatie theatermakers reflecteert op de grote thema’s van deze tijd en laat zien hoe zij zich verhouden tot de veranderende stad. 

Dit jaar ligt de focus van het festival nog meer dan voorgaande edities op de nieuwe generatie theatermakers. De makers worden uitgenodigd om met de ontwikkeling van hun plan te starten bij een locatie, en zich te laten inspireren door de historische, geografische, sociale, politieke of toekomstige betekenis hiervan. De kleine voorstellingen van maximaal 15 minuten zijn onderdeel van een route die gehost wordt door een jonge dramaturg of programmamaker: de Unboxed tours.

Artistiek Directeur Simone Hogendijk: “Met het Unboxed programma maken we de missie van Over het IJ Festival waar: het zorgen voor de nieuwste generatie makers en uitzoeken wat werken met een locatie en de (nabije) connectie met publiek kan betekenen. De nieuwe makers gebruiken juist ook het festival om hun werk door te ontwikkelen in relatie tot publiek. De voorstelling blijft ook tijdens het festival ‘work in progress’ en kan er aan het begin van de festivalweek heel anders uitzien dan op de laatste festivaldag. Dat is het mooie van zo’n festivalweek waar makers echt de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. In de toekomst kunnen deze jonge makers ook groeien naar bijvoorbeeld het nieuwe makers-programma. We hebben hier genoeg voorbeelden van binnen Over het IJ, denk aan bijvoorbeeld Young Gangsters, zij zijn opgegroeid binnen Over het IJ en gestart vanuit de Zeecontainers. 

Nieuwe makers: van residentie naar voorstelling

Over het IJ Festival zet op verschillende manieren in op het werken met een locatie. Zo staat locatie op verschillende manieren centraal binnen de verschillende fasen in de carrière van de makers. Met de voorstellingen van nieuwe makers en wat meer gevestigde makers biedt het festival een gevarieerd aanbod. Zes nieuwe makers maken een locatietheatervoorstelling van maximaal  40 minuten. Zij werkten gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe. De makers zijn: Finn Borath, Charlotte Gillain, Jimmy Grima, Djuwa Mroivili, Blond&Cynisch en Jantien Fick.   

Blond & Cynisch presenteert op Over het IJ Festival hun voorstelling Commedia dell’FAUX, in coproductie met Over het IJ Festival. Als collectief zijn zij op zoek naar een nieuwe theatrale taal waarin hun maatschappelijke missie centraal staat: een intersectioneel feministische benadering van wat theater is en kan bewerkstelligen. Hun vrouwelijke queer perspectief staat aan de basis van deze zoektocht.  

Nieuwe maker Jimmy Grima neemt het publiek mee in een diepe duik in de rol van het water in de Nederlandse samenleving, via een mobiel pop-up radiostation. The School of Wind and Waves verspreidt op Over het IJ Festival herinneringen, verhalen en kennis die te maken hebben met het waterlandschap van Amsterdam. Bezoekers halen een radio op in het Festivalhart en lopen ermee rond op de Werf.  

Makers

Over het IJ biedt ook een podium aan zes al meer gevestigde makers. Onder hen is onder andere collectief R3LN4CHT, een productie van Over het IJ, Motel Mozaïque en Likeminds. Het collectief slaat met hun voorstelling een brug tussen het nachtleven en performance theater. Met hun installatie Beyond Consent stellen zij het publiek bloot aan de constante spanning tussen verlangen en angst. Beyond Consent is de eerste voorstelling in de serie ‘The Critical Space’, waarbij R3LN4CHT de focus op ‘safer spaces’ bevraagt. Zij doen onderzoek naar de balans tussen veiligheid en uitdaging.  

Gershwin Bonevacia (productiehuis Podium Mozaïek) gaat met zijn eerste solo-theatervoorstelling ‘Terug naar Prinsenplein’ op zoek naar zijn tienjarige zelf ‘Gush’. Wie was Gush, hoe heeft Gush bijgedragen aan Gershwin en waar komt de gevoelsmatige ontstane afstand vandaan? Tijdens deze zoektocht stuit de volwassen Gershwin op trauma’s, scheve verhoudingen en taboes. Hij graaft in het verleden en er ontstaat een boeiend onderzoek naar de familiebanden en het kind-zijn.  

Het festival vindt van 14 tot 22 juli 2023 plaats op de NDSM Werf in Amsterdam Noord. De kaartverkoop voor het festival is inmiddels van start gegaan. 

Over het IJ festival

Over het IJ festival is een jaarlijks terugkerend locatietheaterfestival in Amsterdam Noord. Over het IJ festival zet de stad in als speelterrein en als inspiratiebron en laat met kunst en cultuur zien wat er speelt in stad en samenleving. In deze 31e editie wordt het werk van makers, nieuwe makers en de Unboxed-makers getoond. Volledig programma en kaartverkoop via: https://overhetij.nl/festival.  

Foto: The School of wind and waves – Jimmy Grima / OHIJ / Oerol / StrandLAB

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.