Ouderen spelen de hoofdrol in voorstelling over lust en liefde op oudere leeftijd

Ouderen spelen de hoofdrol in voorstelling over lust en liefde op oudere leeftijd

Uit recent onderzoek komt naar voren dat de 75-plusser nog een actief seksleven heeft. Toch heerst er vaak een taboe op het praten over seksualiteit op oudere leeftijd. In de theatervoorstelling van Zout: Lust Liefde Leeftijd, vertellen deze 75-plussers over hun ervaringen in lust en liefde. Welk advies kunnen ze de generaties van nu geven? De voorstelling vindt vanaf 30 juni plaats in Breda.

Letizia Rompelberg, artistiek leider van Zout, wil met deze voorstelling het taboe op seksualiteit op oudere leeftijd doorbreken en bespreekbaar maken. De behoeften op deze leeftijd lopen zeer uiteen, maar de hunker naar intimiteit blijft op elke leeftijd bestaan; voor de één is het de spanning van elke week een nieuwe date, voor de ander is het met de voeten bij de ander op schoot.

De spelers in de voorstelling putten uit eigen ervaring. De voorstelling is gebaseerd op gesprekken met 65-plussers over hun huidige seksleven. Dit maakt Lust Liefde Leeftijd waarheidsgetrouw, met de toevoeging van theatrale elementen. Vanuit levenservaring geven de ouderen in de voorstelling advies aan de generaties van nu. Welk antwoord hebben zij op vragen als ‘ik ben biseksueel, hoe vertel ik dat aan mijn ouders?’ of ‘hoe moet ik een condoom omdoen?’.

“En dan plop, dan verschijnen allemaal plaatjes van leuke mannen op je schermpje. Toen ik dat de eerste keer opende, was het net alsof ik in een snoepwinkel was…”

De zoektocht naar liefde en intimiteit van de spelers vormen de kern van de voorstelling. Want zij zitten nog lang niet achter de geraniums: er worden seksdates gepland via datingsites en er ontstond tijdens de repetities voor de voorstelling zelfs een onverwachte liefde. Zo blijkt maar weer: de zoektocht naar intimiteit en liefde blijft op elke leeftijd bestaan.

“We kunnen daar lang of kort over zijn, als je gedumpt wordt, want dat is het, dumpen, dan denk je gewoon dat je dood gaat. Ook als 75 bent.”

De voorstelling Lust Liefde Leeftijd vindt van 30 juni t/m 9 juli plaats in Podium Bloos in Breda. Meer informatie en tickets zijn te vinden op de website van Zout, www.zoutspeelt.nl.

Lust Liefde Leeftijd komt tot stand in samenwerking met Stadsarchief Breda, Podium Bloos, Nieuwe Veste en Park Zuiderhout, en wordt mede mogelijk gemaakt door Lang Leve Kunst Fonds, Vrienden Podiumkunsten, VSB Fonds, Kunstloc Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Breda.

Over Zout

Zout maakt theater over maatschappelijke onderwerpen. In de voorstellingen worden persoonlijke verhalen verteld, door mensen die het zelf hebben meegemaakt

Foto: Barbara Medo

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.