Orkest Kamerata Zuid reist naar Argentinië voor een bijzondere concertreeks “Chamamé Sinfónico Nuevo”

Orkest Kamerata Zuid reist naar Argentinië voor een bijzondere concertreeks “Chamamé Sinfónico Nuevo”

FOTO:©Jostijn Ligtvoet

Tilburg, 20 december 2023 – Het gerenommeerde Tilburgse kamerorkest, Kamerata Zuid, begint het jaar 2024 op ambitieuze wijze. Van 4 tot 25 januari 2024 zal het hele gezelschap afreizen naar Argentinië voor een reeks bijzondere concerten; “Chamamé Sinfónico Nuevo”.

De concerten zullen plaatsvinden in Corrientes, Chaco en in de hoofdstad Buenos Aires. Hoewel deze concerten klassieke muziek zullen bevatten van zowel Argentijnse als Europese oorsprong, is de aanleiding voor deze reis de ontmoeting met de Chamamé. Het project “Chamamé Sinfónico Nuevo” is een idee van Kamerata Zuid zelf en heeft al interesse gewekt bij de Argentijnse concertorganisatoren.

Nieuwe dimensie aan volksmuziek van Argentinië

Chamamé is de authentieke volksmuziek van Argentinië die zich ook heeft verspreid naar aangrenzende landen zoals Brazilië, Uruguay en Paraguay. Vooral in het noorden van Argentinië geniet deze muziekstijl grote populariteit. In 2021 werd het genre zelfs erkend als UNESCO-werelderfgoed. “Chamamé is altijd een levendige en gepassioneerde muziekvorm geweest, geworteld in de rijke tradities en cultuur van Argentinië. Met dit project wil Kamerata Zuid echter een frisse wind laten waaien door deze traditionele stijl. Door het toevoegen van nieuwe elementen en invloeden uit de klassieke muziek, zal Chamamé Sinfónico Nuevo een geheel nieuwe dimensie toevoegen aan deze geliefde kunstvorm”, aldus Frank Adam (artistiek leider Kamerata Zuid).

Chamamé Sinfónico Nuevo

Frank Adams werkt al sinds 2012 samen met Argentijnse orkesten. In 2015 kwam hij in contact met Nino Zannoni, een zanger geboren in de Jordaan wiens carrière zich voornamelijk binnen de muzikale wereld van Chamamé afspeelt. Adams en Zannoni bedachten samen het project Chamamé Sinfónico, waarbij de traditionele muziek werd samengebracht met de klanken van een klassiek orkest. In 2022 reisde een deel van het orkest naar Argentinië om dit project uit te voeren. Ze werkten samen met Argentijnse musici om het specifieke genre beter te leren kennen.

Deze Nederlands-Argentijnse samenwerking krijgt nu een vervolg met het project “Chamamé Sinfónico Nuevo”. Met dit project wil Kamerata Zuid bijdragen aan de ontwikkeling van Chamamé. Net zoals Astor Piazzolla vernieuwing bracht in de tango door orkesten uit te breiden en nieuwe klassieke elementen toe te voegen aan de muziek, zal Kamerata Zuid samenwerken met klassieke componisten om een nieuwe stijl te creëren. Adams is enthousiast over dit project: “We willen zowel traditie behouden als nieuwe wegen bewandelen in deze muzikale reis. De Argentijnen kijken vol interesse en respect uit naar de komst van Kamerata Zuid en waar wij hen mee zullen verrassen.”

Concerten in Argentinië en in Nederland

Er zullen nieuwe composities ten gehore gebracht worden van Xavier van de Poll, Pablo Bentos en Santiago Cimadevilla. Laatstgenoemde zal ook meereizen als bandoneon solist. Kamerata Zuid zal optreden op gerenommeerde Chamamé-podia zoals Cocomarola in Corrientes en tijdens het festival in Puerto Tirol. In Buenos Aires staan er onder andere concerten gepland in Parque Centenario en Puerto Madero.

Daarnaast zal Kamerata Zuid Chamamé Sinfónico Nuevo ten gehore brengen in Nederland; op 1 februari 2024 in de Willem Twee Toonzaal in ’s Hertogenbosch en op 9 februari 2024 in het Concertgebouw in Amsterdam.

image

Deze unieke reis is mede mogelijk gemaakt door Brabant C.

Kamerata Zuid ontwikkelt Chamamé tot nieuw genre Chamamé Sinfónico Nuevo!
YouTube
imageimage
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.