Opsteker voor jeugdtheatervoorstellingen

Opsteker voor jeugdtheatervoorstellingen

Kinderen onbeperkt welkom in de theaters

Gisteravond ontvingen de jeugdtheaterproducenten in Nederland een heel goed bericht. Het opgestelde kinderprotocol is goedgekeurd door het Kabinet. Het adviesorgaan heeft kritisch gekeken naar het voorstel om kinderen niet mee te tellen in de zaalbezetting tijdens de theatervoorstellingen en heeft hiervoor zijn goedkeuring gegeven. Tijdens de persconferentie maakte minister-president Rutte bekend dat er geen beperking meer geldt voor kinderen tot 18 jaar in de theaters.

Toen uit onderzoek bleek dat kinderen bijna niet bijdragen aan de overdracht van het COVID-19-virus, is Michael van Hoorne, eigenaar van Van Hoorne Entertainment, namens 34 kinderproducenten, op pad gegaan om dit theatergenre als uitzondering op de gestelde regels te laten gelden. “Ondertussen zijn lagere scholen weer volledig open, en mogen kinderen samen sporten en spelen. Dan werd het tijd dat ook in theaters kinderen onbeperkt naar binnen mogen. Er is door ons, maar ook door de brancheverenigingen, hard gewerkt om het protocol erdoor te krijgen. En met succes! Dit hebben we ook te danken aan de inzet van de ambtenaren en de minister van OCW die zich persoonlijk met de kwestie heeft bemoeid.”

In aanloop naar deze goedkeuring en het opstellen van het protocol is er intensief contact geweest met het ministerie van OCW en sprak van Hoorne met minister van Engelshoven om zijn plan toe te lichten. Concreet betekent deze versoepeling dat ouders op 1,5 meter afstand moeten zitten en kinderen op de stoelen daartussen mogen plaatsnemen. Zo kan de zaalbezetting verdubbelen of zelfs nog iets hoger komen te liggen.

Roeland Dekkers, zakelijk directeur van BonteHond: “Als iets is duidelijk geworden in deze coronatijd dan is het hoe belangrijk menselijk contact is. Daar kan geen beeldscherm tegenop. En theater is bij uitstek de plek waar echte uitwisseling tussen publiek en toeschouwer plaatsvindt. Daarom is jeugdtheater zo belangrijk: stimuleren van creativiteit van kinderen! Fantastisch dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen.”

Niet alleen de jeugdtheaterproducenten zijn enthousiast, ook de theaters. Charles Droste directeur Schouwburg Amphion uit Doetinchem: “Dit is fantastisch nieuws! We kunnen nu fors ophogen in alle kinder- en jeugdaanbod, het voelt als een enorme bevrijding en opsteker. Ik ben de initiatiefnemers die druk zijn blijven uitoefenen op het ministerie echt dankbaar”.

Komend seizoen zijn er 76 kinderproducties te zien in de Nederlandse theaters, geproduceerd door 34 producenten. Ook deze zomer zullen er alweer kindervoorstellingen te zien zijn in de theaters, zoals Sesamstraat, Brandweerman Sam, Peter Pan, Assepoester, Juf Roos en vele andere. “We kunnen de theater- en cultuurliefhebber van de toekomst blijven vermaken, inspireren en verrassen. We doen niets liever dan dat. Het maakt mij dan ook heel blij dat we dit weer voor een grotere groep kunnen doen,” aldus Michael van Hoorne.

De producenten en theaters nodigen dan ook alle kinderen van harte uit om vanaf 1 juli het theater te komen bezoeken.

FOTO: ©Roy Beusker

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.