Oproep aan publiek om persoonlijke voorwerpen uit WOII te vereeuwigen in V-monument

Oproep aan publiek om persoonlijke voorwerpen uit WOII te vereeuwigen in V-monument

Soldaat van Oranje – De Musical doet een oproep aan het publiek om historische voorwerpen met persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog af te staan voor het V-monument. Dit nu nog ‘lege’ monument werd op 30 oktober 2015, tijdens het vijfjarig bestaan van de voorstelling, onthuld door burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk. De transparante driedimensionale V wordt met een selectie van voorwerpen en de bijbehorende verhalen geplaatst naast de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk.

Oproep aan publiek
Soldaat van Oranje – De Musical wil een blijvende herinnering achterlaten aan het verhaal dat de voorstelling dagelijks vertelt. Het V-monument wordt gecreëerd om de geschiedenis door te vertellen: niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff en zijn vrienden, maar van alle Nederlanders. Het Nederlands publiek wordt daarom gevraagd om een persoonlijk voorwerp, dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, te doneren voor dit monument. Een selectie van de voorwerpen en de verhalen wordt in de loop van dit jaar in de V geplaatst en vereeuwigd. Zo wordt het een monument voor èn van het Nederlandse publiek.

Soldaat van OranjeErik Hazelhoff Roelfzema groeide op in Wassenaar,
studeerde in Leiden en voerde talloze van zijn
landingen uit op de stranden van Katwijk en
Noordwijk. Ook bombardeerden de Duitsers op
10 mei 1940 de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg
en Valkenburg in hun opmars naar Den Haag.
Vliegveld Valkenburg is hiermee met recht een belangrijke historische plek.

Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor Victorie, voor Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid, zelfs voor Vliegveld Valkenburg en voor zoveel meer.

Meer informatie: soldaatvanoranje.nl/v-monument

FOTO: Samuel van Leeuwen

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.