OPERA2DAY presenteert Don Quichot vanaf januari 2023

OPERA2DAY presenteert Don Quichot vanaf januari 2023

Vanaf januari 2023 presenteert OPERA2DAY de gloednieuwe opera De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Samen met het New European Ensemble voeren zij het publiek langs de vele werkelijkheden van de bekende ridder uit de beroemde roman van Miguel de Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen een rol speelt. In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal. 

Don Quichot

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Een boek dat ook al eeuwenlang inspireert; we vonden zeker negentig opera’s met Don Quichot in de hoofdrol. Maar bijna al die opera’s nemen slechts één of enkele passages uit het zo’n 1000 pagina’s omvattende boek, of brengen het karakter terug tot een eenvoudige dwaas. Maar wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? 

Don Quichot vanaf januari 2023

Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie. Het New European Ensemble werkt voor deze productie met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Vanni Moretto en Stefano Simone Pintor maakten in 2019 deel uit van het team dat Vivaldi – Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening. 

Don Quichot gaat op zondag 22 januari 2023 om 15:00 uur in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna volgt een tournee door het hele land, van Groningen tot Eindhoven en van Nijmegen tot Carré in Amsterdam.

De volledige speellijst:

https://www.opera2day.nl/producties/show/35/don-quichot

FOTO:©Jie Ma

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.