Open Recorder Days Amsterdam presenteert winnaars blokfluitconcours 2021

Open Recorder Days Amsterdam presenteert winnaars blokfluitconcours 2021

Het grootste blokfluitfestival in Europa presenteerde nationale editie: ORDA-NL-21.

Amsterdam was zaterdag 23 oktober de landelijke hoofdstad van de blokfluit. Blokfluitisten en liefhebbers uit heel Nederland kwamen samen in het Conservatorium van Amsterdam voor een nationaal festival waarin de blokfluit centraal stond: de Open Blokfluit Dagen Amsterdam 2021 die sinds 2012 elke twee jaar georganiseerd worden. Na vier internationale festivals was het organiseren van een nationaal concours voor blokfluit solo en ensembles een primeur. 

De prijsuitreiking was op zaterdag 23 oktober in de Posthoornkerk met aansluitend een concert door de organisator van het concours: The Royal Wind Music. Speciaal aan de competitie is dat die openstaat voor blokfluitisten uit alle leeftijdscategorieën en er waren veel bijzondere prijzen die de spelers aanmoedigen om ook in de toekomst weer aan de internationale editie deel te nemen en Nederland als vooraanstaand blokfluitland te vertegenwoordigen. 

De eerste prijzen in de solocategorieën werden gewonnen door 1e prijs (gedeeld): Cathy Zhang en Jasmijn Calis in de leeftijd categorie tot en met 11 jaar. Christiaan Blom won de eerste prijs in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar. De jury bestond uit Bert Honig, Lucie Horsch en Thomas Triesschijn. Een volgende – internationale- editie van Open Recorder Days Amsterdam vindt plaats van 6-9 juli 2023.

Vijfde editie Open Recorder Days Amsterdam groot succes

De vijfde editie van het normaal internationale festival was dit jaar voor het eerst een nationaal concours. Naast de competitie was er en een blokfluit markt in het conservatorium en feestelijk slotconcert gespeeld door The Royal Wind Music. Door de afgelopen coronaperiode kon er dit jaar geen internationaal concours plaatsvinden en was er nu gelegenheid en ruimte om talent uit heel Nederland een podium te geven. Blokfluitisten ontmoeten elkaar, horen en zien elkaar spelen. “Je bouwt aan een cultuur” aldus organisator Stephanie Brandt. In de wereld van nationale concoursen is het uniek dat een professioneel muziekensemble als The Royal Wind Music zèlf de organisatie van een concours ter hand neemt. “Zeker in een tijd waarin muziekscholen verdwijnen, is het meer dan ooit nodig om talent uit alle regio’s te stimuleren en zichtbaar en hoorbaar te maken”, aldus juryvoorzitter en oprichter van blokfluit kwartet BRISK, Bert Honig, in zijn toespraak aan het publiek bij de prijsuitreiking.

Blokfluit competitie in 2021 voor het eerst nationaal

Hoofdonderdeel van het festival was een competitie voor amateurblokfluitisten van alle leeftijden en van alle windstreken uit Nederland. De internationale editie wordt weer voor 2023 gepland. “Voor 2021 moesten we even heroverwegen. Maar we liepen al sinds lang rond met de plannen een nationaal concours te organiseren en zagen nu de kans er eindelijk werk van te maken. We zijn erg tevreden hoe dit kleinere, intiemere festival is verlopen en blij deelnemers uit allen uithoeken van het land te hebben mogen verwelkomen”, aldus Anna Stegmann.

Prijswinnaars 2021

Categorie A1

Eerste prijs (gedeeld)
Jasmijn Calis (Sopraanblokfluit 415/440 van Tom de Vries)
Cathy Zhang (Sopraan Droomfluit van Adriana Breukink)

Geen tweede en derde prijs toegekend

Eervolle vermelding
Daan Verhagen (cd-pakket)

Categorie A2

Eerste prijs
Christiaan Blom (altblokfluit in 415 van Coolsma, gesponsord door AAFAB)

Geen tweede prijs toegekend

Derde prijs (gedeeld)
Emma Harbers – podiumpresentatie (ORDA-stipendium € 100,–)
Fee de Scheemaker – originele programmering (ORDA-stipendium € 100,–)

Speciale prijzen
David Kampmeier voor zijn eigen compositie Geitenwei (les hedendaagse muziek bij Hester Groenleer)
Lucia Bakker voor haar uitvoering van een middeleeuwse Saltarello (cd-pakket)

Eervolle vermelding
Anne-Lynde Poppe (cd-pakket)

Categorie A3

Geen eerste prijs toegekend

Tweede prijs
Alette Barnhoorn (les van Bert Honig – uitzonderlijk samenspel)

Eervolle vermelding
Daantje Rientsma (cd-pakket)

Categorie A4

Eerste prijs
Hans Mesdag (masterclass “barokke versieringen” met Anna Stegmann)

Eervolle vermelding
Els Meijer (cd-pakket)

Categorie B

Eerste prijs
Martinus Kwartet (ORDA-stipendium € 200,– + ensemble workshop met María Martínez Ayerza)

Tweede prijs
The Sunflowers (ensemble workshop met Stephanie Brandt)

Derde Prijs
Esito (workshop met Francesca Clements)

Aanmoedigingsprijs
Truste (cd-pakketten)

Extra prijzen

Beste amateur niet-blokfluitist
Cornelis Schaap, piano en klavecimbel (cd-pakket)
+ aanmoedigingsprijs voor Judith Enckevort

De prijzen bestaan uit instrumenten die gesponsord zijn door vooraanstaande blokfluitbouwers, geldprijzen in de vorm van stipendia, vouchers voor bladmuziek, masterclasses van leden van The Royal Wind Music, CD’s en blokfluitaccessoires zoals instrumenthoezen en tassen.

ORDA 2021 had een bijzondere programmering met een avond concert gespeeld door The Royal Wind Music. Het programma “De Orpheus van Amsterdam” ging in de Posthoornkerk in première en plaatste diverse composities van Jan Pieterszoon Sweelinck in het voetlicht.

Jan Pieterszoon Sweelinck staat centraal in 2021

Naast het concours en een avond concert stond in deze editie Jan Pieterszoon Sweelinck centraal. Op 16 oktober 2021 is het 400 jaar geleden dat Nederlands’ beroemdste componist overleed, daarom is 2021 uitgeroepen tot Sweelinckjaar. 

Het festival vond plaats in het Conservatorium van Amsterdam, officiële partner van de Open Recorder Days 2021. De volgende editie vindt plaats van 6-9 juli 2023.

WEBSITE – uitslagen COMPETITIE 2021

De uitslagen van de blokfluitcompetitie zijn te vinden via www.openrecorderdays.com

FOTO: ©Ruth Bruckner.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.