Open Recorder Days Amsterdam presenteert winnaars blokfluitconcours 2017

Open Recorder Days Amsterdam presenteert winnaars blokfluitconcours 2017

Derde editie internationaal festival rondom de blokfluit in het Conservatorium van Amsterdam

Amsterdam was deze dagen donderdag 26 tot en met zondag 29 oktober voor vier dagen de mondiale hoofdstad van de blokfluit. Blokfluitisten en liefhebbers uit de hele wereld kwamen samen voor een internationaal festival waarin de blokfluit centraal stond: de Open Blokfluit Dagen Amsterdam 2017 of Open Recorder Days Amsterdam, afgekort ORDA-2017. Het festival, georganiseerd door Stichting The Royal Wind Music ging op donderdag van start met een uitverkocht concert met Psallentes uit Belgie. De kersverse nieuwe CD van het 20 jarige The Royal Wind Music: Cosmography of Polyphony werd gepresenteerd en overhandigd aan blokfluitontwerper Adriana Breukink. Belangrijk onderdeel van het festival was de blokfluitcompetitie met 210 deelnemers uit 20 landen. Zondagmiddag 29 oktober was de finale en werden de winnaars bekendgemaakt. Zeer speciaal aan de competitie is de indeling in leeftijdscategorieen en er waren veel bijzondere prijzen. De belangrijkste prijzen werden gewonnen door Júlia Abdalla (Brazilie)
 in de leeftijd tot en met 11 jaar, Susanne Knoch (Oostenrijk) in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar en Ronja Vollmari (Duitsland) in de leeftijd vanaf 16 jaar. Het middagconcert op de zondag was ook bijzonder: oprichter van The Royal Wind Music, Paul Leenhouts, schreef een kersverse interactieve festivalcompositie die in een familieconcert op zondagmiddag 29 oktober samen met publiek voor het eerst gespeeld werd: publiek bediende fietsbellen, ging hoesten, lachen en scheurde papier als onderdeel van het concert.

Derde editie Open Recorder Days Amsterdam groot succes

Na twee edities in 2012 en 2015 was de derde editie wederom een waar spektakel met o.a. acht concerten, een concours en een internationale blokfluit markt. Het festival presenteerde naast veelzijdigheid de kleurrijke gezichten van de blokfluit. Het festival zet de opkomende trend rondom de blokfluit door en bezoekers maakten kennis met het instrument zoals ze het nog nooit gehoord hadden. Het festival trok 1000 bezoekers.

The Royal Wind Music presenteerde nieuwe CD en vierde 20 jarig bestaan op openingsconcert

ORDA-2017 is een initiatief van The Royal Wind Music, het bekende renaissance blokfluitconsort met dertien musici uit acht verschillende landen. Het ensemble werd in 1997 opgericht door Paul Leenhouts (bekend van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet) en speelt instrumentale muziek uit de periode 1520-1640 in programma’s die altijd uit het hoofd worden uitgevoerd. Het instrumentarium telt 45 blokfluiten van tien cm tot drie meter. Op het openingsconcert op donderdag 26 oktober presenteerden zij in een uitverkochte zaal hun nieuwste CD Cosmography of Polyphony, een CD met meesterwerken van de verschillende muzikale werelden die Royal Wind Music ontdekt heeft in de afgelopen 20 jaar.

Mala Punica trad op onder leiding van blokfluitgigant Pedro Memelsdoff

Hoogtepunten: het middeleeuwse ensemble Mala Punica op zaterdag 28 oktober, in een bezetting met drie zangers, twee bespelers van de vielle, de voorloper van de viool, Pedro Memelsdorff op blokfluit en een toetsenist. Het ensemble speelde een programma dat handelt over het thema vuur en patronaat in de motetten van de componist Johannes Ciconia (14e – 15e eeuw).

Blokfluit competitie trok uit 20 landen 210 deelnemers: veel prijzen

Hoofdonderdeel van het festival was een grootschalige competitie voor amateurblokfluitisten van alle leeftijden en van alle windstreken. Daarnaast was er een categorie voor (pre)professionele blokfluitensembles. Deelnemers kwamen van over de hele wereld om mee te dingen naar de vele prijzen.

Er waren veel internationale aanmeldingen, uit 20 landen, van Nederland, uit heel Europa tot Brazilie en Taiwan. De eerste prijswinnaars in de categorie Blokfluit solo waren Júlia Abdalla (Brazilie)
in de leeftijd tot en met 11 jaar,  Susanne Knoch (Oostenrijk) in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar en Ronja Vollmari (Duitsland) in de leeftijd vanaf 16 jaar. 

  Dit zijn de prijzen:

Categorie A1
 Solisten tot en met 11 jaar (evt begeleid)

1) Júlia Abdalla (Brazil)


2) Alexander Maley (Belarus)

3) (gedeeld) Yu-Jung Hsiao (Taiwan) en Yu-Chen Wu (Taiwan)

Categorie A2 (Solisten 12 t/m 15 jaar (evt begeleid)

1) Susanne Knoch (Austria)

2) (gedeeld) Janik Nagel (Germany) en Adam Nánási (Hungary)

3) Andreas Kammenos (Germany)

Categorie A3 Solisten vanaf 16 jaar

1)     Ronja Vollmari (Germany)

2)     Geen tweede prijs

3)     Koryna Lottenbach (Zwitserland)

Categorie B1. Kleine ensembles (t/m 11 jaar)

1)     geen eerste prijs

2)     OLegretto Quintet (Germany)

Categorie B2 Kleine ensembles (12 t/m 15 jaar)

1) Trio Amiro (Germany)

2) GEMM (UK)

Categorie B3 Kleine ensembles (vanaf 16 jaar)

1)     Duo Fleurs Musicales (Germany)

2)     Duo I (UK)

3)     Clocktett Erlangen (Germany)

Categorie C2 Grotere ensembles (vanaf 6 personen)

1)     The Baker Street Band (UK) 

Categorie C3

Geen eerste prijs

2) (gedeeld) Berliner Blockfloten Orchester (Germany) en OLegretto Quartet (Germany)

Categorie D Ensembles Professionals/studenten conservatorium

1) Parandrus (UK)

2) Lagrime Consort (Spain / Germany)

Eervolle vermelding: Duo Baldwin (UK)

Drie prijzen voor de beste eigen compositie: Mika Curson, Julia Wetzel en Andreas Kammenos

De beste performance of contemporary music: Susanne Knoch, Ronja Vollmari en Duo Fleurs Musicales.

Prijs voor beste niet-blokfluitist:

Mika Curson, – Harpsicord

Ellie Curson en George Skeil– Trombone

Royal Wind Prize (playing music on concert instruments)

1) Jasperina Verheij, Eline Feng Fun Chung

1)     Duo I

De prijs voor de beste solist ouder dan 27 jaar is gewonnen door Katrin Meiners.

Meest creatieve programmaconcept: Duo Bean & Bee

De internationale Jongerenjury heeft Duo Fleurs Musicales uit Duitsland een speciale jongerenprijs toegekend.

De publieksprijs is gewonnen door Júlia Abdalla (Brazilië)


De prijzen bestaan uit instrumenten die gesponsord zijn door vooraanstaande blokfluitbouwers, geldprijzen in de vorm van stipendia, vouchers voor bladmuziek, masterclasses van leden van The Royal Wind Muisc, CD’s en blokfluitaccessoires zoals instrumenthoezen en tassen.

ORDA 2017 had een diverse programmering van middeleeuws tot rock tot een interactief familieconcert

De programmering was spannend en werd verzorgd door toonaangevende internationale blokfluitisten. Enkele van de highligts waren avondconcerten van The Royal Wind Music & Psallentes met renaissancemuziek, Michael Form met een programma rondom J.S. Bach, en Spark, de klassieke rockband met hun splinternieuwe programma On the dancefloor. Zeer bijzonder: Pedro Memelsdorff met zijn ensemble Mala Punica gespecialiseerd in middeleeuws repertoire. Zij verzorgden zaterdagavond een schitterend programma rondom de motetten van Ciconia. Naast de concerten en concours was er een markt waarop de beste blokfluitbouwers ter wereld vertegenwoordigd waren, een tentoonstelling, met onder andere een film waarin blokfluit en popmuziek werd uitgelicht. Het festival stimuleerde onderlinge uitwisseling door workshops en masterclasses, een kindervoorstelling van theater Fluup voor 2-4 jarigen en een interactieve familievoorstelling van The Royal Wind Music. De nieuwe (interactieve) Festival compositie van Paul Leenhouts ging in premiere op zondagmiddag 29 oktober en het publiek deed mee. Tot slot was er een docentensymposium waarin topdocenten uit heel Europa zich presenteerden en in debat gingen.

Het festival vond plaats in het Conservatorium van Amsterdam, officiële partner van de Open Recorder Days 2017. Een volgende editie vindt plaats in de herfstvakantie van 2019.

WEBSITE – uitslagen COMPETITIE 2017

De uitslagen van de blokfluitcompetitie zijn te vinden via www.openrecorderdays.com

FOTO: Nina Altenburger

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.