Ongerijmd: de kunst van taal

Ongerijmd: de kunst van taal

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen maandagavond was het zover, de eerste voorstelling van Theaterbolwerk PUNCH. Theaterbolwerk PUNCH brengt teksten van nieuwe Nederlandse toneelschrijvers naar het podium met behulp van een professioneel theaterbolwerk. PUNCH bestaat uit gerenommeerde acteurs, regisseurs, dramaturgen en toneelschrijvers die allemaal in dienst staan van nieuwe Nederlandse toneelteksten en schrijvers. PUNCH streeft naar een wereld waarin theaterteksten van nieuwe toneelschrijvers net zo veel in de theaters te zien zijn als de klassiekers en teksten van bekende en gerenommeerde toneelschrijvers. Theaterbolwerk PUNCH brengt verrassend en verfrissend theater naar het Nederlands theater. PUNCH zet zich in voor zichtbaarheid van deze schrijvers en zorgt voor een weg naar het podium en publiek. PUNCH speelt teksten die nog niet eerder zijn gespeeld.

In deze voorstelling van Frank Siera volgen we vijf acteurs (Marisa van Eyle, Willem Voogd, Kharim Amier, Niek van der Horst en Carine Crutzen) die ons meenemen in het bewogen leven van dichter Gerrit Achterberg (1905-1962). Het leven van Gerrit was complex en was vanaf zijn geboorte tot zijn dood, een aaneenschakeling van ongeluk en verdriet. Zijn eigen gedachten had hij niet echt op een rij. Hij was psychotisch en pleegt zelfs een moord, waarvoor hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.

Daar rijst de vraagt, was Achterberg wel verantwoordelijk voor zijn daden? Kan je nog van zijn poëzie houden als je weet dat hij een moordenaar is, of moeten we zijn werk los zien van zijn daden? Dat zijn enkele van de antwoorden, waar de vijf acteurs naar op zoek gaan. Wat opvalt is dat de acteurs goed op elkaar reageren, de een zegt wat, de ander corrigeert weer. Ieder heeft duidelijk een andere rol in het verhaal. Soms wijken ze af van het verhaal, om tekst en uitleg te geven. Hanneke Braam, verantwoordelijk voor de regie, heeft daarin gekozen voor snelle en dynamische dialogen.

Na de voorstelling kwam de schrijver van de voorstelling nog even vertellen waarom hij gekozen had voor dichter Achterberg. Hij kwam op het idee voor zijn stuk omdat Achterberg een plek heeft verworven in het Haarlemse Museum van de Geest, het voormalige Dolhuys ofwel gekkenhuis. Ook werd de vraag aan het publiek gesteld, mag je nog de poëzie lezen van Achterberg, nu je weet dat hij een moordenaar is? Hier kwamen diverse opmerkingen op. Zo werd Michael Jackson als voorbeeld genoemd, mag je ook niet meer naar zijn muziek luisteren, nu je weet wat hij gedaan heeft? En als mijn huisschilder een moordenaar blijkt te zijn, moet ik al zijn schilderwerk dan afbreken?

Ongerijmd is zeker voorstelling waarover je nog lang nadenkt, mede door de vraagstukken, maar ook door de woordkeuzes. Wie heeft ooit woorden verzonnen en wat en waarom hebben ze betekenis? Frank Siera heeft met deze voorstelling zeker een goede eerste voorstelling neergezet.

Meer informatie:https://www.tbpunch.nl/ongerijmd

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.