ONE De Musical: een verhaal over liefde, hebzucht, en macht.

ONE De Musical: een verhaal over liefde, hebzucht, en macht.

Recensie: Mieke van der Raay
Foto’s: Stephan Markus

Op 28 november 2021 was de première van ONE De Musical. Helaas waren destijds vele recensies niet zo best, ook die van ons niet. Na een stop van enkele maanden worden de voorstellingen hervat, met een nieuw creative team. Ik mocht samen met mijn fotograaf de voorstelling in het theater van Studio’s Aalsmeer alsnog gaan bekijken. Ik persoonlijk ging er blanco in, omdat ik deze voorstelling in zijn originele vorm nog niet had gezien. Maar ik was wel uiterst nieuwsgierig geworden naar deze toch wel bijzondere voorstelling. Producent Roel Pieters heeft Marc Forno gevraagd om de voorstelling een zogezegd kleine opknapbeurt te geven en van wat ik kon oordelen, is hij daar zeker in geslaagd.

Ik heb vanaf de eerste minuut genoten.

ONE is het verhaal over een verboden liefde die zich door niets of niemand laat stoppen. ONE is ook het verhaal van een volk dat tot het uiterste wordt gedreven en uiteindelijk in opstand komt tegen haar machthebbers. En ONE is het verhaal van de meedogenloze vizier Hemioenoe (Jasper Kerkhof) die zich verliest in zijn honger naar macht en maar één manier ziet om zijn doel te bereiken: trouwen met de dochter van Koning Cheops (Jeroen Phaff): prinses Mira (Nienke Latten).
Cheops is verantwoordelijk voor het meest tot de verbeelding sprekende monument op aarde, de Grote Piramide, en hij stelt alles in het werk om zijn opdracht, zijn droom te kunnen verwezenlijken en betaalt daar uiteindelijk de hoogst mogelijke prijs voor die een God op aarde kan betalen… Prinses Mira wil niet weten van deze meedogenloze vizier, zij is tot over haar oren verliefd op de arbeider Amon (Yoran de Bont).

Ondanks dat de zaal amper was gevuld met publiek op de avond dat ik ging, zag je dit totaal niet af aan het enthousiasme van de spelers. Stuk voor stuk wisten ze het verhaal feilloos te vertellen. Amon werd gespeeld door Yoran de Bont, het was pas de derde keer dat hij de voorstelling speelde, maar hij stond daar. Alsof hij het al tientallen keren gespeeld had. Yoran, die ik echt al vele voorstellingen heb mogen zien spelen, is gewoon een alleskunner; hij zingt fenomenaal en zijn spel staat als een huis. Hij weet als geen ander hoe hij je aandacht vast kan houden. Je geloofde meteen dat hij tot over zijn oren verliefd is op prinses Mira. De chemie tussen Nienke en Yoran was gewoon echt. Als ik niet beter wist, zou ik geloven dat ze echt verliefd waren. Nienke heeft me in diverse power ballads omvergeblazen, ik had af en toe zelfs tranen in mijn ogen. Qua spel en zang is ze zuiver en puur. Jeroen Phaff is in allen opzichten een koning van het theater, meer kan ik daar eigenlijk niet aan toevoegen. Hij is gewoon een topacteur en sublieme zanger. Ik ga niet de gehele cast benoemen, want er zou bij elke speler gewoon een lofzang komen te staan. Wel wil ik Nina Kraak nog benoemen, zij was één van de komische noten in het verhaal en dit deed ze met verve, haar mimiek was gewoon echt hilarisch.

De voorstelling zit vol dans, acrobatiek en speelt zich af in een schitterend decor dat constant wisselt. Niet door wat we gewend zijn met slepende decorstukken, maar door gigantisch grote LED-schermen, die je in enkele seconden in een andere wereld brengen. Het licht en de muziek zijn ook al van een niveau waar je alleen maar U kan tegen zeggen. Daarbij fantastisch mooi kostuums, wat het geheel compleet maakt.

Ik heb echt ontzettend genoten. Echter vond ik dat sommige stukken, bijvoorbeeld dat de arbeiders honger hadden, net iets te lang duren. Heb ook een tip voor als je naar de voorstelling gaat: ga op rij 11 of hoger zitten. Er gebeuren zoveel dingen aan de zijkanten en boven je, op metalen bruggen, die je helaas niet ziet al je op de eerste rijen zit.

Over het algemeen vind ik de voorstelling echt een aanrader om te gaan zien, het is gewoon een voorstelling met een moraal.

Cast: Yoran de Bont, Nienke Latten, Jasper Kerkhof, Jeroen Phaff, Nina Kraak, Danny Nooy, Quinten de Smedt, Jessie Vos, Loes Bottonviel, Patrick Sabel, Sjoerd van der Meer, Zoï Duister, Nori de Winter, Bram Ven, Jessin Oulad-el-Hadj en vele andere.
Regisseur: Bart Doerfler | Muziek: Edwin Schimscheimer | Producent en schrijver: Roel Pieters

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.