‘Onder de groene hemel’ brengt de flower power weer naar het theater

‘Onder de groene hemel’ brengt de flower power weer naar het theater

Recensie: Mieke van der Raay

Gisteren 29 januari ging onder grote belangstelling de nieuw geschreven musical Onder de groene hemel van Bos Theaterproducties in première in Stadsschouwburg Haarlem. Het bekende oeuvre van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh vormt de basis van de voorstelling. De datum en locatie zijn met zorg uitgekozen; vandaag zou het de zeventigste verjaardag van Lennaert Nijgh, geboren Haarlemmer, geweest zijn.

Het verhaal:

Onder de groene hemel vertelt het verhaal van Jimmy, die niet in onmogelijke liefde gelooft en speelt zich af in het woelige Amsterdam anno 1969. Jimmy is nog niet geboren, maar je ziet hem in allerlei gedaantes en rollen opduiken om zijn toekomstige ouders bij elkaar te brengen, Zij een keurig meisje uit Heemstede en hij een echte vrije hippie, de vraag is: gaat het hem dit lukken in een tijd van vrijheid blijheid?

René van Kooten is Jimmy, dit doet hij met een groot gemak, en zijn zang is echt totaal niets op aan te merken, evenals zijn gitaarspel; hij speelde alles heel relaxt of hij al jaren deze rol vertolkt en ziet er best wel leuk uit met zijn lange haar.

Thomas Cammaert speelt Berend de Jager, de “vader” van Jimmy, de vrije blije hippie, hij speelt met verve de rol, of hij in dat tijdperk thuis hoort. Alles klopte gewoon. Zijn dans, zang en gitaarspel.

Sophie Veldhuizen speelt Barbara “babbe” Groenendaal, de “Moeder”. Op haar acteerwerk was totaal niets aan te merken, alleen viel hier en daar haar zang iets tegen.

Anne-Mieke Ruyten, Jan Elbertse, zetten de ouders heel geloofwaardig en ook zeker grappig neer.

De rest van de cast; Hanneke Last, Daan Smits, Myrthe Boerebach, Simon Daniël en Eline Havenaar hebben stuk voor stuk hun eigen inbreng in de musical en zeker onmisbaar om deze musical te maken wat hij nu is, een goede leuke musical van eigen bodem.

De band onder leiding van Marcel de Groot staat op het podium en ziet ze zelfs als agenten en bus passagiers voorbij komen, wat als heel natuurlijk en leuk overkomt.

De kleding was heel herkenbaar en zeker van die tijd.

Als je de nummers van Boudewijn de Groot kent is de musical iets makkelijker te begrijpen, vele jongeren onder ons zullen niet snel de feeling met deze musical hebben, maar is zeker wel een aanrader om een keer een avond te genieten van goede, wat oudere muziek en een gegarandeerd leuke avond te hebben.

Onder de groene hemel is tot en met zondag 31 mei 2015 te zien in de Nederlandse theaters.

Zie speellijst http://www.onderdegroenehemel.nl/speellijst/

hart heelhart heelhart heelhart halfhart leeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.