Olympisch zwemkampioen gaat het theater in: Maarten van der Weijden: ‘Een sprong in het diepe…’

Ruim twee meter lang, een boom van een kerel, gladgeschoren schedel met een open vriendelijke blik in zijn sprankelende ogen. Maarten van de Weijden, de Olympisch zwemkampioen Peking 2008 gaat het theater in!

Maarten werd in 2008 gekozen tot sportman van het jaar, nadat hij bij de Olympische Spelen een gouden medaille had gewonnen tijdens de 10 kilometer open waterzwemmen. Opeens was hij een bekende Nederlander en ook nog eens een sportman met een verhaal dat menigeen een traantje deed wegpinken. Een verhaal dat doet herinneren aan Lance Armstrong. Nee, niet wat doping betreft, daar heeft Maarten niets mee te maken. Hij kreeg in 2001 acute lymfatische leukemie en vocht zich, nadat hij genezen was verklaard, terug naar het niveau van topsporter. Maarten: “Nou Vechten. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik juist in die tijd dat ik in het ziekenhuis verbleef, eigenlijk heel lui was. Terwijl mijn medepatiënten zich het apezuur trainden op de hometrainer en alles deden om hun conditie op peil te houden, lag ik op bed en liet het gebeuren, ik onderging het allemaal. Hoe iedereen, ja zelfs de artsen, er ook van overtuigd is dat je positief moet zijn en ervoor moet knokken, kan ik me daar niet zo goed in vinden. Je hebt pech of je hebt geluk. Ik had pech dat ik die ziekte kreeg en het geluk dat ik er van genezen ben. Daar heb ik zelf bar weinig aan gedaan. Kamergenoten die net zo ziek als ik waren hebben het niet gered, zij hadden dus domme pech.

Gouden Medaille

Voor zijn ziekte was Maarten al een succesvol zwemmer, maar nadat hij vier chemo’s en stamceltransplantatie genezen werd verklaard, stortte hij zich jarenlang zeer fanatiek op het zwemmen met als resultaat een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Tot ieders verbazing nam hij snel daarna ook met de wedstrijdsport een vrij abrupte beslissing. Maarten: “Ik vroeg me af of ik het op kon brengen om vier jaar lang, 7 uur per dag te trainen en de overige 17 uur door te brengen in een hoogte tent zoals ik gedaan had voor de Spelen van Peking. Wat is het nut daarvan, is dat een mooi leven? Ik stopte.”

Theater in

En dan een bijzondere carrièremove, met een show het theater in. Maarten: “Om eerlijk te zeggen wil ik mijn verhaal voor iedereen toegankelijk maken en niet alleen voor de bedrijven en organisaties waar ik presentaties geef. Ooit was ik in het oude Luxor Theater en de directeur zei dat ik mijn verhaal op zo’n unieke manier wist te vertellen, dat het geschikt was voor een theaterprogramma. Dan ga je daarover nadenken. Het verhaal over de ziekenhuisperiode maakt veel indruk. Dat is natuurlijk een rollercoaster aan heftige en grappige, ontroerende en verrassende, herkenbare verhalen. Tijdens de voorstelling gaan mensen na denken over hun leven, over de kostbare tijd die ze nog hebben. De avond is uiteraard gelardeerd met alles wat bij een theatershow hoort.”

Voor wie is het programma bedoeld?

Maarten: “Haha, in het programmaboekje van de 36 theaters waar ik sta staat: voor hypochonders en health freaks, voor sportliefhebbers en -haters, voor levensgenieters en haastmakers en voor… theaterliefhebbers. Ach, eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in mijn verhaal.”

De tour gaat 8 september van start in Schouwburg Kunstmin te Dordrecht en loopt tot 21 februari 2017. De première vindt plaats in het Oude Luxor Theater op 31 oktober 2016. Meer informatie en kaarten in de buurt: www.beter.nu

FOTO: Casper van Aggelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.