Droeftoeters van Oeloek is één brok energie

Recensie: Mieke van der Raay

Op donderdag 25 januari was de veelbelovende première van Droeftoeters in de Schouwburg in Haarlem.

Deze voorstelling is vanaf de eerste minuut, tot de laatste minuut één brok energie, met veel absurde surealistische humor, waarbij je als publiek gewoon niet kan stoppen met hard lachen.
Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij weten je mee te nemen in doldwaze komische sketches. Hoewel je eigenlijk al weet hoe het eindigt, toch lig je dubbel van het lachen.
Hun gezichtsuitdrukkingen zijn gewoon geniaal, ze zijn duidelijk heel goed op elkaar ingespeeld, want alles klopt tot op de milli-seconde.
De diversiteit aan hilarische verhalen lopen vlot in elkaar over, zodat je anderhalf uur zit te lachen, je kan gewoonweg niet anders.

Alle sketches zijn absurd, heel goed uit gebalanceerd, soms tot op het randje, maar de ene nog grappiger dan de andere.
Ook het publiek op de eerste rij werd betrokken bij een dolkomische sketch – tot grote hilariteit van deze mensen werden ze gebruikt als muziek instrument.

Carlijn liet niet alleen zien hoe goed ze kan acteren, maar liet ons ook horen hoe fantastisch goed ze kan zingen, je kon niet anders dan geboeid naar haar mooie zangstem luisteren.
Er staan vier mensen op het podium die duidelijk een grote passie voor hun vak hebben, weten hoe ze het publiek kunnen vermaken en dat met veel plezier voor hun vak doen.

Oeloek bestaat uit Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij. Zij leerden elkaar kennen op De Theaterkade in Amsterdam. Een opleiding tot uitvoerend zelfstandig theatermaker.
Tijdens de opleiding bleken zij hetzelfde gevoel voor theater en humor te hebben en maakten samen de afstudeervoorstelling Psychose van de Lemming. Daarmee wonnen zij de Nestvaltournee.

In 2009 ging, onder regie van Martin van Waardenberg, hun eerste avondvullende programma in première: De Nacht van de Nasmaak. Deze werd meteen door pers en publiek omarmd. Het vakblad Theatermaker zette het zelfs in de top 5 beste cabaretvoorstellingen van dat seizoen. In 2010 behaalden ze met een half uur uit deze voorstelling de finale van Cameretten.

Van 2013 tot 2015 speelden zij met veel succes hun voorstelling Prille Roest. Hiermee wonnen zij De Stijgend Applaus Stipendium, de aanmoedigingsprijs voor cabarettalenten. Het bijbehorende bedrag investeerden zij in hun volgende programma OpSchmùck dat in januari 2016 in première ging.

Wil je een avond heerlijk onbezorgd lachen, dan moét je gewoon naar Droeftoeters, je komt gegarandeerd met een grote glimlach op je gezicht naar buiten en zelfs daarna verdwijnt deze glimlach niet.

Voor meer informatie: http://www.oeloek.nl

FOTO: Mieke van der Raay

This Post Has One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.