November Music presenteert Calliope Tsoupaki als componist Bosch Requiem 2019

Op 11 november sloot November Music de 26eeditie van het festival af met de bekendmaking van de componist van het Bosch Requiem 2019: de Nederlands/Griekse Calliope Tsoupaki. November Music focust traditiegetrouw op vernieuwers in de muziek, waarbij het festival graag ver over muzikale grenzen heen kijkt. Tsoupaki schrijft voor het Bosch Requiem nieuw werk voor twee zangers: Marcel Beekman, Maarten Engeltjes en barokensemble PRJCT onder leiding van Manoj Kamps. Er wordt teruggekeken op een mooie enerverende editie van het festival, dat afgesloten werd met Amir ElSaffar’s River of Sounds. November Music presenteert 10 dagen lang muziek van nu door de makers van nu, volgende editie vindt plaats van 1 tot en met 10 november 2019.

Waar staat November Music voor en wat is er bewerkstelligd in 2018

November Music staat voor een focus op presentatie van nieuwe muziek dwars door genres heen. De John Zorn dag dit jaar was een van de hoogtepunten. Het orgelconcert door John Zorn in de Sint-Jans Kathedraal was een première en de werken voor Felicia van den End met het JACK Quarteten Barbara HanniganSteve Gosling. Wat typisch November Music is: artistiek directeur Bert Palinckx kreeg de vraag van John Zorn om na de succesvolle Zorndag van 2017 terug te komen en vertaalde die met Zorn in een volle dag met 7 concerten waarin kersverse composities en al bekend werk elkaar afwisselden. November Music maakt die samenwerking tussen componisten en musici mogelijk, nodigt Nederlandse componisten uit, smeedt nieuwe verbanden en daagt makers uit om hun nieuwste stukken in première te laten gaan. Voor Kate Moore – componist in focus – was dat het Bosch Requiem. Dit jaar was Silbersee Ensemble in Residence bij November Music.

Verstrekken compositieopdrachten en internationale samenwerkingen 

Bijzonder aan November Music is niet alleen dat er compositieopdrachten worden verstrekt, maar dat er echt gestimuleerd wordt om Nederlandse musici met internationale makers te laten werken, zoals Felicia vd End met ZornBen van Gelder met Jakob BroSanne Rambags project. Hierdoor kan het publiek zoveel mogelijk bijzondere concerten beleven met aanbod dat doorgaans niet op de reguliere podia staat (Klangforum WienAmir ElSaffarMats Eilertsen & Trio Mediavael) en waarin November Music ver over genres en (lands)grenzen heenkijkt.

Wat is November Music?

De 26eeditie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland, vindt traditiegetrouw plaats in ‘s-Hertogenbosch. Met zo’n 90 concerten gaat November Music tien dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival geeft compositieopdrachten aan zowel Nederlandse als buitenlandse componisten en initieert samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici. In 2016 kwamen er 11.500 bezoekers, in 2017 ruim 12.000. Voor 2018 zijn de aantallen nog niet bekend maar er was sprake van grote publieke belangstelling met overwegend volle zalen, uit Nederland, maar zeker ook uit het buitenland.

November Music vindt in 2019 plaats van 1 t/m 10 november op diverse locaties in ‘s-Hertogenbosch. Voor informatie: www.novembermusic.net

FOTO: © lowres

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.