November Music kondigt programma 2023 aan – kaartverkoop start op 6 juli 2023

November Music kondigt programma 2023 aan – kaartverkoop start op 6 juli 2023

Met de komst van John Zorn, Barbara Hannigan, Jennifer Walshe, Rebecca Saunders, Simon-Steen Andersen, Tristan Murail, Oslo Sinfonietta, Jack Quartet en The Crossing kiest November Music dit jaar voor de absolute wereldtop. Daarnaast krijgen Nederlandse mid-career makers zoals Aart Strootman, Maya Fridman, Rozalie Hirs, Kika Sprangers, Jameszoo en LudoWic de kans om uit te pakken met nieuwe, grootschalige producties. Met 7 compositieopdrachten en 100 verschillende concerten laat November Music in de 31ste editie zien hoe divers en vitaal de nieuwste muziek is.

November Music 2023 vindt plaats van 1 t/m 12 november op diverse locaties in ‘s-Hertogenbosch en opent met Bosch Requiem gecomponeerd door Aart Strootman op basis van een tekst van Jan Rot. De kaartverkoop voor November Music 2023 gaat op 6 juli van start. 

Bosch Requiem 2023

Voor de zevende maal laat November Music een nieuw requiem componeren onder de noemer Bosch Requiem met dit keer als titel Laatste Woorden. Het libretto zijn letterlijk de laatste woorden van Jan Rot die in het voorjaar van 2022 overleed. Aart Strootman componeert een troostrijke reflectie op het leven. Het werk wordt uitgevoerd door Cello Octet Amsterdam, Mallet Collective, bassist Fred Jacobsson en de zangeressen Rianne Wilders en Fanny Alofs. Laatste Woorden is ook nog te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ, De Doelen, SoundsofMusic en TivoliVredenburg.

John Zorn in ‘s-Hertogenbosch III

Voor de derde maal komt componist, saxofonist en improvisator John Zorn naar ‘s-Hertogenbosch om samen met zijn muzikale vrienden – onder wie Barbara Hannigan, Jack Quartet, Julian Lage, Bill Frisell, John Medewksi – een twaalftal concerten te geven met veelal nieuw werk. Vanwege zijn veelzijdigheid en bevlogenheid is Zorn de perfecte match voor November Music. De tweedaagse wordt afgesloten met een concert van zangeres Barbara Hannigan waarbij John Zorn het orgel van de Grote Kerk. Daarnaast is het New Masada Quartet voor de eerste maal in Nederland te horen.

Artist-in-Residence Maya Fridman
De Nederlands/Russische cellist Maya Fridman is dit jaar artist-in-residence met diverse concerten verspreid over het gehele festival. Een van de hoogtepunten wordt de samenwerking met altviolist Garth Knox waarmee ze de door John Zorn gecomponeerde Book of Angels gaat uitvoeren. Ook staat nieuw werk met choreografe Dunja Jocic en LudoWic op het programma. Onder de noemer Rituelen stelt Maya een spiritueel programma samen met koor Capella Brabant, violist Merel Vercammen en door Aart Strootman zelfontwikkelde en gebouwde instrumenten bespeelt door studenten van de AMPA opleiding in Tilburg.

Internationale top

November Music is trots om grootschalig werk van twee van de belangrijkste vrouwelijke componisten te presenteren, de Ierse maker/performer Jennifer Walshe en de Engels/Duitse componist Rebecca Saunders, uitgevoerd door Oslo Sinfonietta. Met Simon Steen-Andersen en Christian Winther Christensen zijn twee van de meest eigenzinnige Deense componisten present. Voor de eerste maal is het Amerikaanse koor The Crossing (winnaar van drie Grammy Awards!) present in de nieuwe muziektheaterproductie Sin-Eater van componist David T. Little en regisseur Jorinde Keesmaat met het Ragazze Quartet. Ook het Duitse Ensemble Ascolta is voor de eerste maal op November Music te horen met onder meer nieuw werk van Rozalie Hirs. Tijdens een portretconcert door Het Collectief staat het werk van de Franse spectralist Tristan Murail in aanwezigheid van de componist.

Focus op mid-career Makers

November Music 2023 biedt een podium voor een groot aantal Nederlandse mid-career makers, musici en ensembles waaronder Aurelie Lierman, Dyane Donck, Christiaan Richter, Sander Germanus, Vincent van Amsterdam, Joe Puglia en Stef Veldhuis. Tijdens het slotconcert is voor de eerste maal het Mikroskosmos project van Fuse te horen. 

Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor nieuw en jong talent waaronder Celia Swart, Saskia Venegas, Amarante Nat, Aftab Darvishi, Bianca Bongers, Gemma Bosch en Luke Deane. Van de meer gevestigde namen klinkt werk van onder meer Richard Rijnvos, David Dramm, Martijn Padding, Jan van de Putte, Jo Sporck en van buiten Nederland Philip Venables, Christopher Trapani, Øyvind Torvund en Jürg Frey. En natuurlijk is werk te horen van de onlangs veel te vroeg overleden Vlaamse componist Wim Henderickx.

Jazz, World & Pop

November Music zoekt weer de breedte op met muziek uit alle windstreken. Zo zijn er concerten van Iraanse zangeres Mahsa Vadat met Amsterdam Sinfonietta, de Sloveens/Canadese ud-speler Gordon Grdina, de Frans/Syrische fluitiste Naïssam Jalal en de Noorse accordeonist Frode Haltli met zijn elfkoppige groep Avant Folk. De combinatie van akoestisch-elektrische muziek staat centraal in bijzondere projecten van de Nederlandse elektronicapioniers en producers Jameszoo en LudoWic. Laatste genoemde treedt op met kamerkoor PA’dam, terwijl Jameszoo de samenwerking aangaat met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag. Verder is er een compositieopdracht voor saxofonist Kika Sprangers. Zij creëert nieuw werk voor haar Large Ensemble en ‘special guest’ harpist Remy van Kesteren. Met Sungazer komt een van de meeste vernieuwende en hippe acts van dit moment naar het festival. Zij waren dit jaar een van de ontdekkingen op het Transition Festival.

FAQ 

Voor de derde maal vindt het driedaagse festival voor elektronische muziek plaats tijdens November Music met wederom een breed palet aan elektronische klanken.

Trillende Lucht Prijs

Op donderdag 2 november wordt een programma samengesteld rond de winnaar van de Trillende Lucht prijs meLê Yamomo waarbij het actuele onderwerp centraal staat.

Educatie

Traditiegetrouw presenteert November Music een uitgebreid educatief programma voor diverse doelgroepen zoals kinderen, amateurs, muziekstudenten en professionals met gelouterde musici zoals Claron McFadden, Maya Fridman, Andreas Borregaard, LudoWic en de ensembles VONK en But What About. Na het grote succes van vorig jaar is er wederom een programma voor peuters tot twee jaar.

New Music Conference

Op donderdag 9 november vindt voor de vijfde keer de New Music Conference plaats in samenwerking met BUMA Cultuur.

Over November Music

November Music is het festival voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Juist door al die verschillende geluiden een plek te geven laat November Music een persoonlijk en eigen verhaal horen, net zoals de makers dat zelf doen.

Ervaar modern gecomponeerde muziek, jazz, wereldmuziek, muziektheater, pop, installaties en genres die je zelf nog niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen. 

Per 2021 maakt November Music onderdeel uit van de landelijke culturele basisinfrastructuur, de zogenaamde BIS. Kijk voor meer informatie op www.novembermusic.net.

FOTO:©Brendon Heinst

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.