‘The Normal Heart’; een zeer aangrijpend verhaal.

‘The Normal Heart’; een zeer aangrijpend verhaal.

Het stuk begint als Ned Weeks, gespeeld door Frederik Brom, de dokterspraktijk bezoekt van Emma Brookner (Henriëtte Tol). Hij wil meer te weten komen over de vreemde ziekte die op dat moment heerst, in de homoscene.
Meer en meer vrienden en kennissen uit Neds omgeving worden getroffen door deze mysterieuze ziekte. Enkelen sterven zelfs aan de gevolgen hiervan.

Dokter Brookner dringt er bij Ned aan, om de mensen uit de homoscene te waarschuwen voor deze gevaarlijke ziekte, door ze te vertellen dat seksuele onthouding de enige manier is om deze ziekte te stoppen. Dit valt verkeerd bij Ned en hij vraagt hulp aan zijn broer Ben, een gerenommeerd advocaat (Thijs Römer), maar deze weigert dit, omdat het zijn reputatie veel schade kan toebrengen.
Ondertussen krijgt Ned een relatie met Felix, gespeeld door Freek Bartels. Maar Felix blijkt besmet te zijn met deze gevreesde ziekte, waardoor alles wel erg dichtbij komt.
Dit waargebeurd verhaal speelt zich af in New York van de tachtiger jaren, toen we vrijwel nog niets wisten van HIV en AIDS.

In een simpel maar effectief decor, word je meegenomen in een verhaal vol verschillende emoties.
Woede van Ned, omdat niemand wilt luisteren. Dankzij het fantastische acteerwerk van Frederik Brom, voel je als publiek deze woede met hem mee.
Radeloosheid, als blijkt dat de liefde van zijn leven, Felix, deze hatelijke ziekte heeft. Freek Bartels bewijst hier maar weer eens dat hij behalve goed kan zingen, ook een subliem acteur is.
Wanhoop van dokter Brookner, omdat ze zoveel sterfgevallen ziet en niet de hulp krijgt die ze nodig heeft. Henriëtte Tol speelt deze rol vanuit een rolstoel, wat alles nog dramatischer maakt. Dit zorgt ervoor dat je zodanig met haar de wanhoop mee gaat voelen, dat je haar wilt helpen.
Verdriet, als de broer van Ned het moeilijk vindt om de homoseksualiteit van Ned te accepteren. Thijs Römer speelt deze rol met klasse, je zou hem af en toe gewoon willen toe schreeuwen, dat hij zijn broer moet accepteren en helpen.
Onmacht, als Ned, die volgens zijn partners in zijn zelf opgerichte stichting, te fanatiek is en hij door deze partners uit de stichting gezet wordt. Deze partners worden gespeeld door Kevin Hassing (Bruce), Jelle de Jong (Mickey Marcus), Beau Schneider (Hiram Keebler) en Daniel Cornelissen (Tommy Boatwright)
Deze stuk voor stuk geweldige acteurs met verschillende achtergronden (Musical, Theater en TV), nemen je mee door deze rollercoaster van emoties, met af en toe een vleugje humor, zodat het stuk niet van het begin tot eind te zwaar is.

Regisseur Job Gosschalk brengt de essentie van het verhaal tot leven met gevoel en passie, waardoor je wordt meegesleept in de tijd dat dit ingrijpende verhaal speelde.

‘The Normal Heart’, een aanrader voor iedereen; homo, hetero, jong en oud.
Kijk voor de speellijst op www.thenormalheart.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.