Nineties presenteert: Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent

Nineties presenteert: Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent

Amsterdam, 31 januari 2023 – Theatercollectief Nineties presenteert samen met Theater Bellevue Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent. Zes ‘vergeten’ toneelteksten uit de Nederlandse theatergeschiedenis worden theatraal voorgelezen door gerenommeerde acteurs. Met de reeks lezingen vragen Nineties en Bellevue meer aandacht en waardering voor de rijke theatergeschiedenis van Nederlandse bodem. De teksten, gecureerd door een zeskoppige redactie onder leiding van regisseur Anne Maike Mertens van Nineties en programmamaker Tom Helmer van Theater Bellevue, zijn volgens de twee ‘cultureel erfgoed van Nederland die opnieuw een plek in de wereld moeten krijgen.’ Op zondag 12 februari, 26 februari en 12 maart worden telkens twee toneelteksten die aansluiten op actuele thematiek voorgedragen in café De Smoeshaan van Theater Bellevue.  Onder meer door acteurs Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo en Benjamin Moen.

Anne Maike Mertens, regisseur Nineties: “Theater is tijdelijk en vervliegt. Ook in het Nederlandse theaterlandschap verdwijnen veel toneelteksten in een la om daar nooit meer uit te verschijnen. Maar wat als er ook iets van behouden blijft? Dan leren we meer over de bodem waar we op staan en waar we vandaan komen. Want waar iets geschreven is, heeft iets geleefd.”

Programma zondag 12 februari: Brandgrens // Dracula en Hyde

De reeks lezingen wordt op zondag 12 februari afgetrapt met Brandgrens van Enver Husicic en Dracula en Hyde van Michael Matthews. 

Brandgrens van Enver Husicicis een theatertekst uit 2007 over de spanningen tussen Rotterdamse jongeren en de politie die dreigen uit te monden in een grote confrontatie die op het eerste gezicht sterk doet denken aan de Curaçao Uprising (Trinta di Mei) op 30 mei 1969. Een dag waarop Curaçaose arbeiders, onder leiding van Wilson ‘Papa’ Godett, in opstand in opstand kwamen tegen oneerlijke beloning en ongelijkheid tussen zwart en wit. 

Dracula uit 1993 en Hyde uit 1995 zijn twee stukken uit Michael Matthews’ monstertrilogie. Matthews was een unieke performer, een dansende dichter en kunstenaar. Hij viel voornamelijk op met zijn Nederlandse avant-garde theater in de jaren negentig. Hier experimenteerde hij constant met nieuwe kunstvormen. Zo verbond hij onder andere opera met clubcultuur en cult-horror met klaagliederen. Michael Matthews werd slechts 37 jaar oud en heeft veel invloed gehad op de ontwikkelingen naar het huidige Nederlands theater. 

Vervolg op 26 februari en 12 maart

Op 26 februari wordt de theatrale tekst Wat is er aan de hand met Daniela Duñoz? uit 2000 van toneelschrijfster Suzanne van Lohuizen voorgedragen. Een tekst over een transseksuele moeder die die door middel van gevangenschap gescheiden wordt van haar vijf kinderen. Gevolgd door De Kreukel Dialogen uit 2010 van actrice Martin van Veldhuizen, een humoristisch dialoog tussen vier vrouwen met een beperking die openhartig vertellen over vervelende ervaringen die ze zijn overkomen. Toneelregisseur Gerardjan Rijnders’ groteske komedie uit 1988 genaamd De hoeksteen wordt op 12 maart gelezen. Deze tekst gaat over de onderste lagen van de samenleving die zijn weggedrukt. Waarna Lumumba-Bah! van Sam Bogaerts en Nadine Lavern over de moord in 1961 op Patrice Lumumba, de premier van Congo, Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent afsluit. De Belgische theatermaker Sam Bogaerts en de Afro-Amerikaanse Nadine Lavern geloofden dat de Belgische regering schuldig was aan de moord.

Na de theatrale lezingen is er ruimte voor het publiek om in café De Smoeshaan na te praten over de teksten en de besproken actuele onderwerpen zoals racisme, ongelijkheid, seksuele geaardheid, discriminatie en armoede.

Voortzetting van ‘herlees traditie’

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent iseen vervolg op het festival weekend Stoffige Stukken dat Nineties organiseerde in het voorjaar van 2022. In dit weekend bracht Nineties een ode aan de lang vergeten stukken van Toneelgroep Centrum, het voormalige huisgezelschap van Theater Bellevue. Hiermee openden de makers van Nineties een waardevol gesprek over tekst en tijdgeest, maar ook over Nederlandse traditie van het herspelen van toneelteksten. In navolging van dit geslaagde weekend, waarbij vijftien acteurs zes teksten herlazen die daarna werden bevraagd, zetten Nineties en Theater Bellevue nu een vernieuwde versie van deze ‘herlees traditie’ voort. In samenwerking met podiumkunst.net, een netwerk van partners die actief is in de podiumkunsten en samenwerken in de erfgoedsector, worden podcast opnames gemaakt van de zes theatrale lezingen. Op deze manier blijven de theaterteksten na de zondagmiddagen in Bellevue behouden en beschikbaar voor iedereen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent

12 februari, 26 februari, 12 maart 2023

De Smoeshaan | 16:00 – 20:00

€ 12,00 – € 15,00 inclusief soepje

Zie bellevue.nl voor de speellijst en speeltijden.

CREDITS

Regisseur/concept: Anne Maike Mertens (Nineties)
Programmamaker: Tom Helmer (Theater Bellevue) 
Redactie: Anne Maike Mertens, Tom Helmer, Marjorie Boston, Liet Lenshoek, Melissa Knollenburg en Erwin Jans 
Productie: Annelies Hendrikse 
Creatief producent: Vevi van der Vliet 

In totaal lezen 18 acteurs voor, waarvan o.a: Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo, Benjamin Moen, Yannick Noomen en Frank Wijdenbosch. Er zullen ook speciale gasten aanwezig zijn, waarvan o.a.: Carly Everaert, Liet Lenshoek en Gerardjan Rijnders.

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent is een initiatief van Nineties in coproductie met Theater Bellevue en wordt mede mogelijk gemaakt door podiumkunst.net.

FOTO: ©Bart Grietens

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.