Nieuwe theaterproductie FAAM door acteurs met en zonder verstandelijke beperking

Nieuwe theaterproductie FAAM door acteurs met en zonder verstandelijke beperking

Op zondagmiddag 14 mei 2023 gaat in Theater Bellevue in Amsterdam de theaterproductie FAAM in première. FAAM is een co-productie tussen mugmetdegoudentand en Flexibel | de Theaterschool. Deze school is de allereerste en enige Nederlandse theateropleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. FAAM is gebaseerd op de legendarische film Fame en op de persoonlijke ervaringen van de acteurs. Op zondag 21 mei is de voorstelling ook te zien in Theater de Purmaryn in Purmerend.

De cast van FAAM  bestaat uit elf studenten en Marianne van ZeijlenTim Schuitvlot-van den Hout, Dick van den Toorn, Alix Adams en Joan Nederlof.

Verstandelijke vrijheid
In FAAM worden een aantal mensen gevolgd die hartstochtelijk graag op een podium willen staan. Het zijn allerlei soorten mensen; dik, dun, getalenteerd, slim, saai, bovenmatig behaard, aardig, analfabeet, rijk, grappig, lief en ga zo maar door. Individueel zijn ze heel verschillend, maar er is een ding dat hen bindt. Ze willen allemaal worden toegelaten tot de allereerste Nederlandse theaterschool voor mensen met verstandelijke vrijheid!

Wanneer we inclusiviteit serieus nemen en mensen met een beperking meer op het toneel of de televisie willen zien, kunnen ze maar beter opgeleid zijn!, aldus Joan Nederlof.

ConnActing
De gemêleerde cast van FAAM werkt met de door theatermaker Henriëtte ter Riet ontwikkelde speelstijl ConnActing. Dit is een vorm van acteren waarbij acteurs met en zonder beperking in samenspel met publiek en een spelende regisseur tot magische momenten komen.

Mijn streven is Carré, maar ik kan ook patat bakken, Michiel de Laet, student Flexibel | de Theaterschool

Over Flexibel | de Theaterschool
Flexibel | de Theaterschool is een tweejarige acteursopleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment bevindt de opleiding zich in haar pilotjaar en zoekt een professioneel team van docenten en theatermakers samen met de studenten naar de optimale onderwijsvorm. Het doel is de studenten te empoweren en te scholen in alle disciplines van het theatervak. Flexibel | de Theaterschool streeft ernaar om hen als gecertificeerde acteurs af te leveren aan de inclusieve samenleving, zodat ze een belangrijke rol kunnen gaan vervullen in de theaterwereld. Flexibel | de Theaterschool is onderdeel van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

Over mugmetdegoudentand
mugmetdegoudentand is een eigenzinnig Amsterdams cultureel collectief dat al meer dan 37 jaar succesvol theater en af en toe televisie maakt. Het artistieke team van mugmetdegoudentand bestaat uit Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters. Eind juni 2023 houdt de Mug na 38 jaar op te bestaan. Naast FAAM speelt mugmetdegoudentand in het kader van het Theater Na de Dam op 4 mei de succesvolle voorstelling Hannah en Martin in een theatrale lezing. Op 11 juni tenslotte is in theater Bellevue een openbare lezing van Rood-Politiek-Correct-Kapje, een toneelstuk in wording van Joan Nederlof.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.