Nieuwe theateropleiding ROC Tilburg en KW1C

Nieuwe theateropleiding ROC Tilburg en KW1C

Licht uit, spot aan. ROC Tilburg en Koning Willem I College presenteren vanaf komend schooljaar 2021-2022 een nieuwe theateropleiding: ‘mbo Theateropleiding Brabant’. Door de krachten te bundelen, komt het beste van twee werelden samen. Daarmee vormen de twee roc’s een nieuw, professioneel en uitdagend programma voor aanstormend theatertalent. De nieuwe theateropleiding wordt gevestigd op de cultuurlocatie LOFT in Tilburg.

Talent in de regio
Waarom een nieuwe theateropleiding als je al twee goede opleidingen op dit gebied hebt? “We hebben veel gepassioneerd theatertalent in Brabant. Zij verdienen het om een goede opleiding te kunnen doen in de regio. Aan de andere kant vraagt de overheid mbo-scholen het aanbod van opleidingen af te stemmen op de vraag in de regio. De cultuursector staat nu eenmaal onder druk. Door onze opleidingen te combineren, zorgen we dat talent ook in de toekomst terechtkan in de regio”, vertelt Marieke Keser, adjunct-directeur van de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem I College. En dat er veel talent in de regio is, is ook te merken aan de grote belangstelling voor de nieuwe opleiding.
Meer dan acteren
Guido Bonke, Directeur School voor Kunst, Cultuur en Media van ROC Tilburg: “Door onze opleidingen samen te voegen, hebben we meer studenten. We kunnen hen daardoor maatwerk bieden. Studenten bepalen zelf welk pad zij volgen. Na een basisjaar kiezen de studenten voor een route naar het werkveld of een route waarbij zij doorstromen naar het hbo. Binnen deze routes kunnen zij zich breder ontwikkelen en meer leren over bijvoorbeeld regie of tekstschrijven. De mogelijkheden gaan dus verder dan acteren. De nieuwe opleiding is een bol-opleiding op niveau 4. We werken nauw samen met vervolgopleidingen, dus als een student wil doorstromen naar het hbo, dan is dat goed geregeld.”
Talent ontplooien
De samenwerkingspartners in het werkveld reageren positief. Jetse Batelaan, artistiek leider Theater Artemis: “Theater Artemis staat voor een open en inclusief theaterveld. Een goede theater mbo in Brabant en Noord-Limburg is in onze ogen een cruciale stapsteen voor vmbo-leerlingen richting het hbo kunstvakonderwijs. Zonder mbo theaterinstelling dreigt het theaterveld voor velen een onneembare vesting te worden. Wij verheugen ons op al het theatertalent dat onze regio rijk is. Wij willen daarin zeker de talenten die starten op het vmbo niet missen.”
Ilrish Kensenhuis, Hoofd educatie & publiekswerking bij Het Zuidelijk Toneel: “Het is belangrijk dat er een stevige mbo-opleiding is voor artiesten in de regio. Artiest zijn is een beroep. Zonder mbo artiest-opleidingen bestaat het gevaar dat talenten die uitstromen vanaf het vmbo niet de mogelijkheid hebben zich via het onderwijs verder te ontwikkelen tot de bevlogen en toegewijde kunstprofessionals van de toekomst. HZT is de mening toegedaan dat het de taak van de samenleving en de sector is om juist ook die talenten te helpen, hun ambities te erkennen en deze duurzaam te ondersteunen.
Stephanie Geurtsen, hoofd dagrecreatie Beekse Bergen: “Wij bieden al geruime tijd stage-en werkplekken voor jonge talenten van de artiest-opleiding. Het is mooi om te zien welke creatieve en vernieuwende blik zij meebrengen en de wijze waarop zij hun talent ontplooien op de opleiding én in het werkveld. Zo bestaat een invloedrijk deel van de vaste medewerkers uit oud-studenten. Daarnaast is de nauwe samenwerking tussen docenten en het werkveld nog altijd zeer waardevol. We kijken uit naar een (voortdurende) vruchtbare samenwerking.”
Studenten van de theateropleiding hebben vijf dagen per week school, verdeeld in les-en stagedagen. Zij leren hier de veelzijdigheid van het theatervak. Daarnaast volgen ze algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Studenten kunnen zich aanmelden voor de nieuwe opleiding via de websites van ROC Tilburg en het Koning Willem I College.

FOTO:©Koning Willem I College

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.