NIEUWE MUSICALBEURZEN MOETEN DOORSTROOM VAN TALENT VERSNELLEN 

NIEUWE MUSICALBEURZEN MOETEN DOORSTROOM VAN TALENT VERSNELLEN 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat vijf nieuwe beurzen beschikbaar stellen voor aanstormende creatieve musicaltalenten. De regeling wordt gefinancierd en mede-geïnitieerd door de instellers van het Alon Fonds, Albert Verlinde en Onno Hoes. Het doel van deze nieuwe regeling is om de doorstroom, vernieuwing en talentontwikkeling te vergroten binnen creatieve musicalteams. De beurzen zijn gericht op studenten die in Nederland werkervaring bij een musicalmaker willen opdoen. Er bestaan in Nederland alleen opleidingen die opleiden tot uitvoerend musicalartiest, maar geen specifieke opleidingen voor scheppende musicalkunst. 

Het gaat om een traineeship/werkervaringsplek als creatieve bij een erkende choreograaf, regisseur, muzikaal leider of componist in het Nederlandse musicalveld. De beurs is bedoeld voor afgestudeerden en alumni tot maximaal 5 jaar na hun afstuderen. 

De regeling zal vanaf medio 2023 jaarlijks vijf beurzen beschikbaar stellen. Er is een selectie gemaakt van vijf hbo-bacheloropleidingen met connectie tot musical, die elk jaarlijks één (oud-)student kunnen aandragen die de ambitie heeft om zich verder te ontwikkelen binnen de musicalcreatie. Het gaat om de muziektheater- en musicaltheateropleidingen van Codarts (Rotterdam), Lucia Marthas Institute for Performing Arts (Amsterdam en Groningen) en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). De vijf kandidaten ontvangen elk een werkbeurs van € 7.500. 

De selectie van kandidaten loopt tot medio september. De geselecteerde kandidaten zullen eind september 2023 bekend worden gemaakt. Voor vragen over de regeling kan contact opgenomen worden met jan.vos@cultuurfonds.nl. Vierdejaarsstudenten en alumni van de vijf opleidingen worden aangemoedigd contact op te nemen met hun opleiding. 

Met deze nieuwe beurzen hoopt het Prins Bernhard Cultuurfonds de doorstroom van talent in de musicalwereld te bevorderen en vernieuwing te stimuleren. Dit initiatief is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de musicalkunst in Nederland en biedt veelbelovende studenten en alumni de kans om hun creatieve talent verder te ontwikkelen. “Met dit initiatief wordt kennisoverdracht in de musical tussen generaties gefaciliteerd. Een zeer sympathiek en nodig gebaar.” aldus Niels van Doormalen, creatief producent. Leen Cogghe, studieleider Academie voor Muziek- en Musicaltheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, is er eveneens van overtuigd dat dit initiatief een belangrijke impuls kan geven aan het musicallandschap in Nederland. 

Foto: Lucia Marthas Institute for Performing Arts

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.