Nieuwe generatie theatermakers vertelt de verhalen van de stad op Over het IJ Festival

Nieuwe generatie theatermakers vertelt de verhalen van de stad op Over het IJ Festival

Kaartverkoop 32e editie van start

Van 11 tot en met 14 juli 2024 vindt de 32e editie van het locatietheaterfestival Over het IJ plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Dit jaar ligt de focus nog meer dan voorgaande edities op de nieuwe generatie theatermakers, onderzoek en experiment en de rol van Over het IJ als landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater. In deze editie van Over het IJ Festival staan de verhalen van de grond centraal – van Amsterdam-Noord en van de stad – en wie deze moet, of mag vertellen.
Vandaag start de kaartverkoop voor deze 32e editie.

Broedplaats voor nieuw talent
Over het IJ is de afgelopen jaren gegroeid van een presentatieplek naar de belangrijkste landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater. Mick Stevens, algemeen directeur Stichting IJ Producties: “Over het IJ Festival luidt een nieuw tijdperk in: van een tiendaags evenement naar een compacte, vierdaagse viering van de nieuwe generatie locatietheater-makers. Deze editie staan er 18 nieuwe makers om hun werk (deels werk in ontwikkeling) voor het eerst te laten zien aan het publiek. Wij vinden het essentieel dat de dialoog met het publiek wordt aangegaan middels de voorstellingen. De makers variëren in ervaringsjaren (van 0 t/m 7 jaar werkervaring) en worden door het team van Over het IJ gecoacht op hun makerschap. Over het IJ heeft als landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater in haar bestaan veel makers zien doorgroeien. We zijn er trots op dat dit ook deze festivaleditie weer terug is te zien in ons programma.”

Opening met ondergronds papiermakerscollectief
Donderdag 11 juli (18.00 uur) opent Over het IJ in samenwerking met theatermaker Agat Sharma een ware papierfabriek binnen Swallowed by the Earth/Sky. De papierfabriek is van het Oogland Collectief, een ondergronds papiermakerscollectief  Ze maakten papier van lokale materialen om zo een intense verbinding aan te gaan met de grond waarop je leeft. De laatste leden kwamen uit Amsterdam-Noord. Lang is er niks van het Oogland Collectief gehoord, maar nu – jaren later – wordt een fabriek geopend. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen en zich zo te verbinden met de filosofie van het Oogland Collectief: hoe herstellen we de verstoorde verhouding tussen het papier en de grond waarop wij leven? Welke verhalen huizen er in de grond? En wie mag die vertellen? Vragen die belangrijk zijn in deze tijd, en die als een rode draad door het programma van Over het IJ Festival 2024 lopen. De opening van de fabriek vormt de start van deze festivaleditie.
No matter what – R3LN4CHT / Over het IJ & Likeminds

Een stormachtige performance over vriendschap en intimiteit in de nasleep van een clubavond.No Matter What is een aangrijpende, theatrale liefdesbrief aan je allerbeste vriend(in). De performance is het tweede deel in de serie Critical Spacing, een serie voorstellingen waarin R3LN4CHT grenzen en veiligheid bevraagt. No Matter What is een ode aan giftige patronen, destructieve krachten en nieuwe vormen van intimiteit. R3LN4CHT-maker Didi Kreike zat in het Atelier Oerol/ Over het IJ in 2020/2021 en werkt nu met clubcollectief R3LN4CHT voor drie jaar onder de vleugels van Over het IJ, Likeminds en Motel Mozaïque. 
https://overhetij.nl/event/no-matter-what
Doolhof in je hoofd – Rianne Meboer / Over het IJ & Theaterstraat i.s.m. Leger des Heils

Rianne Meboer presenteert binnen het Stadskunstenaarsprogramma de voorstelling Doolhof in je hoofd. Doolhof in je hoofd is een reconstructie van wat er gebeurt als iemand de grip op zichzelf en diens omgeving verliest. Hoe reageren zorgverleners, politieagenten en beleidsmakers? En de vrienden en de buren? In de voorstelling lopen echte verhalen en ervaringen, openhartige gesprekken met het publiek en spannende theaterscènes door elkaar. Zo zoeken spelers en publiek samen een weg terug uit het doolhof van systemen, gedachten en mogelijke oplossingen. https://overhetij.nl/event/doolhof-in-je-hoofd
Het complete festivalprogramma wordt de komende weken verder naar buiten gebracht. De kaartverkoop voor het festival is inmiddels van start gegaan. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.