Nieuw werk van huismakers Zino Schat en Rutkay Özpinar

Nieuw werk van huismakers Zino Schat en Rutkay Özpinar

FOTO:© Sjoerd Derine

Korzo-huismakers Zino Schat en Rutkay Özpinar werken momenteel beiden aan een nieuw werk en presenteren dat gelijktijdig tijdens een Double bill. Op donderdag 14 maart gaat Something about Something van Rutkay Özpinar en Exit Sign van Zino Schat feestelijk in première in Korzo.

Something about Something draait om de zeggingskracht van dans. Dans drukt zich uit op een manier die niet te verwoorden is en niet te begrijpen valt. Dat leidt natuurlijk tot vragen: wat wordt er precies vertelt met deze bewegingen, wat is de boodschap? Rutkay Özpinar is van mening dat dans voor zichzelf spreekt. De magie zit ‘m juist in de verwondering, die niet in woorden uit te drukken is. Daarom laat hij de betekenis en het verhaal van Something about Something over aan de interpretatie van het publiek.

Zino liet zich voor de creatie van Exit Sign inspireren door zijn ervaringen uit de dance battle scene en de huidige conflicten in de wereld. Exit Sign is een spiegel van onze piramidestructuur, met mannen die er alles aan doen om nog hoger te klimmen. Mannen wiens intenties aan het begin misschien goed waren, maar die gaandeweg verziekt raken door hun egocentrische streven om de top te bereiken. Bekijk hier de teaser van Exit Sign.

Rutkay en Zino zijn beiden huismaker bij Korzo en maken deze twee voorstellingen onder de vleugels van Korzo. Op donderdag 14 maart vieren we de feestelijke première van deze twee gloednieuwe producties.

OverRutkay Özpinar
Rutkay Özpinar is een Turks-Nederlandse choreograaf met een brede dansachtergrond, in o.a. hiphop, klassiek ballet, Turkse volksdans en moderne dans. Rutkay begon op jonge leeftijd met hiphop en breakdance en maakte later de overstap naar moderne dans en klassiek ballet. Zo deed hij het Boys Action-programma bij Artez en studeerde hij af bij Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. In 2014 maakte Rutkay op 23-jarige leeftijd als jongste choreograaf van Nederland zijn debuut bij Korzo, waar hij nu huismaker is. Ook is hij sinds 2015 gastdanser bij Introdans. Lees hier meer.

Over Zino Schat
Zino Schat is een Nederlandse danser, choreograaf en sound designer. Hij is de oprichter van Fractal Collective. Zino ontwikkelde zich als straatartiest en toerde over de wereld met zijn crew SkillDealers. Zijn professionele danscarrière startte bij dansgezelschap AYA en Solid Ground Movement, waarna hij zich ook begon te ontwikkelen als choreograaf. De afgelopen jaren werkte hij onder andere met De Nationale Opera en het Nederlands Blazers Ensemble aan werk. Sinds 2018 is hij een van de huismakers van Korzo. Lees hier mee.

Rutkay_Korzo_Huismaker.jpg
Zino Schat © Philippe Vogelenzang.jpg

(v.l.n.r. Rutkay Özpinar en Zino Schat. Foto © Philippe Vogelenzang)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.