Nieuw programma Gedeelde Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst

Nieuw programma Gedeelde Geschiedenis, Gezamenlijke Toekomst

Van 15 maart t/m 1 juli presenteert Podium Mozaïek het nieuwe programma: ‘Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst’. In 4 edities komen verschillende jonge theatermakers, historici, schrijvers, journalisten, muzikanten, kunstenaars, curatoren en publiek samen om elkaar te inspireren door middel van discussies en performances over de bekende, maar vooral minder bekende en blijvende impact van kolonialisme, slavernij en roofkunst op onze samenleving. 

Met dit programma wil Podium Mozaïek ruimte scheppen voor bezinning en reflectie. In het verlengde van deze vier edities wordt er een podcast serie ontwikkeld en een zine uitgebracht. 

Vooraf aan elke editie vindt er een korte historische lezing plaats in de studio en na afloop van het theatrale programma volgt een informele nazit in de foyer met sfeervolle muziek en zoete en hartige snacks, speciaal geselecteerd door comedian Howard Komproe.

Met o.a. te gast: Bahghi (singer-songwriter), Esther Captain (historicus en onderzoeker), Elisa Lo-A-Njoe (dichter), Diahann Van van de Vijver (redacteur), Geoffri Bel (toneelschrijver), GIBA (DJ), Griselda Molemans (onderzoeksjournalist en documentairemaker), Gordon Sana (creatief ondernemer),Gyonne Goedhoop (historicus en podcastmaker), Hank van Bosstraten (curator), Howard Komproe (comedian), Jessica Manuputty (zangeres), Julia Jouwe (activist en journalist), Karwan Fatah-Black (historicus), Kim Aikman (theatermaker), Kris Berry (zangeres),  Kunta Rincho (activist), Lovesupreme (DJ), Martine Gosselink (directeur Mauritshuis), Onias Landveld (theatermaker/ kunstenaar), Pete Philly (rapper/producer), Robin Block (schrijver, muzikant), Rossel Chaslie (kunstenaar), Shishani (singer-songwriter),Thom Hoffman (schrijver) en Tineke Bennema (journalist en schrijver).

Dit programma is samengesteld door gastcurator Onias Landveld van WOSU Productiehuis i.s.m. Podium Mozaïek. 

Programma (wijzigingen onder voorbehoud)

WAT IS VAN ONS EN WIE IS ONS?

Op 15 maart trappen we af met de eerste editie: ‘WAT IS VAN ONS EN WIE IS ONS?’. Samen met Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis en historicus Karwan Fatah-Black gaan we in gesprek over ‘Roofkunst’. Samen met de veelzijdige redacteur Diahann van Van de Vijver en journalist en schrijver Tineke Bennema onderzoeken we het thema ‘Intergenerationeel trauma’. De panelgesprekken worden omlijst met een column door curator Hank van Bosstraten en een spoken word optreden door rapper en producer Pete Philly. Het programma sluit af met een muzikale performance door neo-soul zangeres Kris Berry. Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan iedereen met elkaar napraten in de foyer, met op de achtergrond live DJ/muziek.

MEER DAN MAX HAVELAAR

Op 3 mei presenteren we de tweede editie: ‘MEER DAN MAX HAVELAAR’. Centraal staat het thema ‘slavernij in de Oost’. Schrijver Thom Hoffman geeft vooraf aan het zaalprogramma een korte lezing in de studio over literatuurbronnen over ‘slavernij in de Oost’. Schrijver en muzikant Robin Block opent het programma in de zaal met een poetry soundscape, daarna gaan onderzoeksjournalist en documentairemaker Griselda Molemans en activist en journalist Julia Jouwe in gesprek over ‘Nederland en de Oost’. Historicus en onderzoeker Esther Captain en Thom Hoffman bespreken ‘Kolonialisme versus Slavernij’ en er is spoken word door dichter Elisa Lo-A-Njoe.  Woordkunstenaar Onias Landveld verzorgt een column en zangeres Jessica Manuputty sluit het programma af met muziek. Deze avond wordt gehost door curator Hank van Bosstraten. Na afloop volgt nog een swingende nazit in de foyer met warme RnB/Soul tunes door DJ GIBA.

WIE IS ORANJE, WIE NIET?

In de aanloop naar de Keti Koti viering organiseren we op 30 juni de derde editie: ‘WIE IS ORANJE, WIE NIET?’. Singer-Songwriter Shishani opent de avond met een muzikale performance en theatermaker Kim Aikman speelt samen met toneelschrijver Geoffri Bel een fragment uit de voorstelling Kot Abra. Daarna gaan we, met speciale aandacht voor de Surinaamse en Caribische perspectieven, samen met kunstenaar Rossel Chaslie, Kim Aikman, comedian Howard Komproe en Shishani in gesprek over de sterke familiebanden, de functie van kunst en muziek, waarbij ook de band met Afrika tot uitdrukking zal komen. Hoe complex is het verleden? Hoe geven we een gezicht aan voorouderlijke ervaringen? Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan er in de foyer worden nagepraat en draait DJ Lovesupreme HipHop.

VOORUITKIJKEN NAAR EEN GEDEELDE GESCHIEDENIS

Op 1 juli vieren we Keti Koti met de vierde editie: ‘VOORUITKIJKEN NAAR EEN GEDEELDE GESCHIEDENIS’. Met het verleden in het achterhoofd werpen we met dit programma een blik vooruit. In het licht van ieders eigen familiegeschiedenis onderzoeken we samen met singer-songwriter Bahghi, creatief ondernemer Gordon Sana, activist Kunta Rincho en historicus en podcastmaker Gyonne Goedhoop hoe het Nederlanderschap een rol speelt in het eigen leven nu en in de toekomst. Met een column door curator Hank van Bosstraten en muziekoptredens door Bahghi en Kunta Rincho. Deze avond wordt gehost door woordkunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan het publiek napraten in de foyer, waar Bahghi sfeervolle jazzy sounds zal draaien. Er mag ook gedanst worden!

Beeld: ‘Walraven 2 PH-KKH’- Stadsarchief Amsterdam

Beschrijving:

2-motorig sportvliegtuig “Walraven 2” (PH-KKH), ontworpen door Ir.L.Walraven bij aankomst van de eerste vlucht6 van Bandoeng (Indonesië) naar Schiphol op 27 september 1935. Vliegers: de heer C. Terluin (links) en de heer Khouw Khe Kien (rechts) worden gehuldigd door leden van de “Amsterdamse Aeroclub” en de “Nationale Luchtvaart School”.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.